open-navfaktor-logo
search
Povodom Dana žalosti
Schmidt: Događaji u Gradačcu još jedan pokazatelj da sistem zaštite žrtava u BiH ima ozbiljnih nedostataka
Svi nivoi vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja, a kako pokazuje sadašnja društvena slika, posebno nasilja nad ženama i djevojčicama, te nasilja u porodici, naveo je Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni, povodom Dana žalosti proglašenog nakon stravičnih ubistava u Gradačcu 11. augusta.
16.08.2023. u 18:17
get url
text

VEZANI TEKST - Faktor saznaje detalje: Kako je tekao krvavi pohod monstruma iz Gradačca

Schmidt je povodom ovog Dana žalosti naveo da svi nivoi vlasti u BiH moraju učiniti više na prevenciji svih oblika nasilja, a kako pokazuje sadašnja društvena slika, posebno nasilja nad ženama i djevojčicama, te nasilja u porodici.

- Dom treba biti mjesto gdje se ljudi osjećaju najsigurnije, a kada to nije slučaj, javne institucije se trebaju maksimalno angažirati. Posebnu pažnju treba obratiti na standard usluga koje se pružaju žrtvama nasilja u porodici, od njihovog prvog kontakta s policijom do dostupnosti i kvaliteta sigurnih kuća. Zaštitne mjere protiv rodno zasnovanog nasilja moraju biti lako i jednako dostupne i učinkovite u svim dijelovima zemlje - saopćeno je iz OHR-a.

Dodaje se da se više pažnje također treba posvetiti educiranju, obuci i odgovornosti pravosudnih organa, uključujući i tužioce, te policijske službenike, posebno u pogledu međunarodnih obaveza BiH u oblasti prevencije rodno zasnovanog nasilja.

- Cijela zajednica se treba uključiti kako bi radnje kojima se krše prava žena postale društveno neprihvatljive. Opravdavanje nasilja i umanjivanje težine posljedica s kojima se suočavaju žrtve u velikoj mjeri povećavaju rizik od novih slučajeva - istaknuto je.

Navedeno je da prevencija nasilja počinje sa edukacijom i sviješću o principu mirnog rješavanja konflikta.

- Ono što se dogodilo u Gradačcu je još jedan pokazatelj da sistem zaštite žrtava u BiH ima ozbiljnih nedostataka. Pozivam nadležne organe vlasti na svim nivoima da odmah djeluju i utvrde sveobuhvatan niz mjera za bolju zaštitu žena i djevojčica, kao i svih ostalih, od rodno zasnovanog i drugih oblika nasilja - rekao je Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

Navedeno je da je nasilje neprihvatljivo i moraju ga osuditi i žene i muškarci.

- Zaštita života i integriteta, kao i ljudska prava, utkani su u Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum. To nije samo mrtvo slovo na papiru. To je odgovornost svih u BiH. Opredijeljen sam u namjeri da sa svoje strane doprinesem koordiniranim aktivnostima na utvrđivanju najefikasnijih mjera za zaštitu svih građanki i građana od nasilja - dodao je Schmidt koji je sa zaposlenicima OHR-a minutom šutnje izrazio saučešće porodicama i prijateljima ubijenih i ranjenih u Gradačcu 11. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.