open-navfaktor-logo
search
Reakcije zastupnika u PSBiH
Schmidt ima "opcije na stolu" samo za Bošnjake, upitne su dobre namjere pojedinih međunarodnih predstavnika
Želeći objasniti zašto je odustao od odlaska u Banju Luku, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt spominjao je i barikade.
14.09.2023. u 12:07
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt: Postoji opasnost od raspada BiH; Dodik misli da svi moraju igrati kako on svira

- Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječiti moj dolazak. Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprečava, da li bilo ko osim u Banjoj Luci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali.

Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Mudro sam djelovao - rekao je Schmidt za N1.

Milan Dunović, zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da je njemački diplomata popustio pod pritiscima predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

- Ne znam o kakvim barikadama govori, jer nisam primijetio da je iko izvještavao da se nije moglo putovati u BiH zbog barikada između entiteta. Jedini ko je spomenuo barikade je upravo Schmidt. 

Čak da su i bile postavljene barikade, upravo je on taj koji je trebao aktivno djelovati na njihovom uklanjanju. Ovako, Schmidt je popustio pritiscima Dodika i time mu poslao jasnu poruku da može nastaviti sa ucjenama u cilju ispunjavanja svojih političkih ciljeva - kazao je Dunović za Faktor. 

VEZANI TEKST - Primio ga Nikšić: Zašto Schmidt nije otišao u Banja Luku

Predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu PSBiH Šerif Špago je u izjavi za Faktor naglasio kako Schmidt ima dvostruka mjerila.

- Nažalost, ovom izjavom Schmidt je priznao dvostruka mjerila međunarodne zajednice u BiH, posebno OHR-a i nekih ambasada, prema političkim akterima u BiH. SDA je u proteklom periodu stalno pozivala OHR da koristi svoja ovlaštenja i na vrijeme preduzmu mjere protiv Dodika i SNSD-a i spriječe njihov rušilački pohod na institucije BiH i Ured visokog predstavnika, čime se ruši ustavni poredak, krši Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje mir i sigurnost u BiH.

Poslije svega ovoga, treba otvoreno sumnjati u dobre namjere pojedinih međunarodnih predstavnika prema našoj državi, imajući u vidu njihovo ponašanje u najvećoj političkoj krizi u državi od završetka rata do danas jer nekorištenjem svojih ovlaštenja i instrumenata koje imaju na raspolaganju priznaju politiku sile koju provodi Dodik i njegovi sljedbenici.

Visoki predstavnik i druge međunarodne institucije zadužene za implementaciju Dejtonskog sporazuma moraju pod hitno reagovati u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima, a nakon posljednjih događanja u vezi neodlaska Schmidta u Banju Luku - stav je Špage.

Dženan Đonlagić, delegat DF-a u Domu naroda PSBiH, ističe kako je Schmidt posljednjim potezima dodatno doveo svoj kredibilitet u pitanje.

VEZANI TEKST - Stevandić poručio Schmidtu da u institucije danas neće ući: To je njegov desant na RS

- Radi se o čovjeku koji je sam sebi narušio kredibilitet i to isključivo svojim odlukama i postupcima. Ne sporim legitimitet njegove funkcije i svrhu postojanja, nego isključivo njegov kredibilitet. Sve je počelo njegovom suspenzijom Ustava na jedan dan i nametanja Vlade FBiH mimo Ustavom propisane procedure. Time je pokazao da su opcije na stolu, kako reče da ih ima, namijenjene samo Bošnjacima i Federaciji BiH.

Tvrdnjom da zbog barikada nije otišao u Banju Luku samo je dodatno svoj kredibilitet doveo u pitanje. Pa uloga visokog predstavnika u BiH je upravo da kroz misiju EUFOR-a u BiH ukloni sve potencijalne kako ih on nazva "barikade", šta god to bilo.

Opcije sa stola samo za Bošnjake u političkom smislu, samo za FBiH, nijemo posmatranje zaustavljanja slobodnog kretanja građana i roba, strah od nekakvih barikada, sve je ovo jasno pokazalo da Schmidtova misija u BiH, s aspekta odluka i izjava do sada realizovanih, nije dostojna funkcije koju obnaša. To da "igra" za politički Zagreb i sada Beograd je jasno i maloj djeci - poručio je Đonlagić u komentaru za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.