open-navfaktor-logo
search
Direktno učestvovali
Schmidt negira, Plenković potvrdio: Izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH pripremljene u Zagrebu
Hrvatski premijer Andrej Plenković još jednom je javno potvrdio da je direktno bio involviran u odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo Christian Schmidt, iako je to visoki predstavnik u nekoliko navrata do sada negirao, tvrdeći kako je samo razgovarao, ali da je to činio i sa ostalim relevantnim političkim faktorima.   
10.02.2023. u 12:33
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada Hrvatske priznala da je sa Schmidtom dogovarala izmjene Izbornog zakona BiH, temeljito i diskretno

Plenković je o Bosni i Hercegovini u Briselu razgovarao s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom. Rekao je da je izvijestio Borrella o svojim dojmovima nakon posjeta Mostaru i učestvovanju na Hrvatskom narodnom saboru.

- Tu je iskazano jedinstvo svih političkih stranka hrvatskog naroda u BiH i poslana poruka da je Bosna i Hercegovina domovina i hrvatskog naroda - rekao je Plenković.

Dodao je da se zahvaljujući njegovim i naporima hrvatske vlade o BiH, o ravnopravnosti hrvatskog naroda i konstitutivnosti razgovaralo na najvišim nivoima u EU.

- Učinili smo sve što smo mogli i u konačnici je zbog toga ta tema postala političkom temom koja je dovela do intervencije visokog predstavnika Christina Schmidta, nakon završetka izbora u BiH. Ta je intervencija omogućila komforan položaj Hrvata u BiH - rekao je Plenković.

VEZANI TEKST - Plenković: Do nedjelje ima vremena da se nametne odluka o izmjeni Izbornog zakona u BiH

Vlada Hrvatske i njen prvi čovjek priznali su i prije nego li je Schmidt iskoristio bonske ovlasti i to u nekoliko navrata, priznao kako su "sa visokim predstavnikom Schmidtom razgovarali mjesecima temeljito i diskretno". 

Treba se podsjetiti i kako je Plenković, nekoliko dana uoči održavanja Općih izbora 2. oktobra prošle godine na predizbornom skupu HDZ-a BiH u Livnu, poručio da Schmidt ima još vremena do nedjelje da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH. Već tada bila je to jasna poruka da je dogovor Hrvatske i visokog predstavnika postignut, da su prihvaćeni svi prijedlozi Dragana Čovića koji je je Zagreb isporučio Schmidtu, te da će se to i dogoditi u izbornoj noći. 

A da je Schmidt odradio sve što su Zagreb i HDZ poželjeli jasan dokaz je i Čovićeva poruka od prije dva dana, koji je upitan da prokomentira pozive stranaka "Osmorke" da kod uspostave vlasti u Federaciji visoki predstavnik Christian Schmidt dodatno intervenira kazao: 

- Ne vidim nijednog razloga. Mislim da je visoki predstavnik intervencijama uradio ono što je trebao. Mi ćemo vjerovatno u naredna dva dana imati predsjednicu Federacije i dva zamjenika koji će imati mandatara. Ići će se u uspostavu Vlade. Ne vidim nijednog razloga da bilo ko intervenira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.