open-navfaktor-logo
search
Sastanak s Podžićem
Schmidt obećao pomoć u jačanju kapaciteta OS BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić razgovarao je u četvrtak s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom.
17.03.2022. u 12:44
get url
text

Tokom susreta ministar Podžić je zahvalio visokom predstavniku Schmidtu na interesu da posjeti ovu instituciju te ga je informisao o težišnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) u vremenu pojačanih sigurnosnih i ekonomskih izazova kako u BiH, tako i u cijeloj Evropi.

Schmidt je upoznat o ključnim zadacima Oružanih snaga BiH, kao što su proces deminiranja, gdje su ostvareni izvanredni rezulati, o učešću u mirovnim operacijama, kao i o procesu rješavanja viškova naoružanja i municije i projektima osiguranja skladišta naoružanja i municije koja su u posjedu OS BiH.

Visoki predstavnik se posebno interesirao za mogućnosti i modalitete pomoći Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH od strane Ureda visokog predstavnika kroz angažman i saradnju s odgovornim državnim institucijama, ali i o mogućim vidovima pomoći odbrambenim institucijama kroz bilateralnu saradnju sa Saveznom Republikom Njemačkom.

Tokom razgovora razmjenjena su mišljenja i o statusu neperspektivne nepokretne vojne imovine i vojnih lokacija koje su spremne za predaju entitetima, a koje dodatno opterećuju budžet Ministarstva odbrane BiH.

Ministar Podžić se osvrnuo i na poteškoće i izazove koje institucije odbrane BiH imaju uslijed nedovoljnih sredstava u budžetu za odbranu, kao i njegovim neusvajanjem što predstavlja veliki problem kako za Ministarstvo odbrane i OS BiH, tako i za cijelu državu.

Na sastanku se razgovaralo i o negativnim implikacijama izazvanih blokadom rada državnih institucija i nedonošenjem potrebnih odluka na nivou Predsjedništva BiH, što u osnovi onemogućava upotrebu i angažman OS BiH na ispunjenju zakonom predviđenih misija i zadataka.

Ocijenjeno je kako je od vitalnog značaja vratiti se u institucije i preuzeti odgovornost za funkcioniranje svih segmenata društva na dobrobit svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je kazao da je njegova misija podrška jačanju državnih institucija, njihova funkcionalnost te je obećao da će u skladu s njegovim ovlastima i kompetencijama pomoći u jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Ministar Podžić je zahvalio Schmidtu na posjeti i kazao da uprkos činjenici da institucije odbrane rade u složenom operativnom okruženju i uz ozbiljna ograničenja po pitanju materijalnih resursa, postoji nada i optimizam zajedničkog rada i napora na stvaranju uvjeta za sveukupni društveni napredak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.