open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt odao počast žtvama ubijenim u Prijedoru: Mlađe generacije moraju znati šta se dogodilo
Visoki predstavnik Christian Schmidt odao je počast bošnjačkim žrtvama ubijenim na području Kamičani-Kozarac u općini Prijedor.
20.07.2022. u 16:31
get url
text

- Poštovanje i sjećanje na sve žrtve je civilizacijska obaveza u društvu koje želi osigurati zdrave temelje za svoju budućnost. Mlađe generacije moraju znati šta se dogodilo, kako bi žrtve i preživjeli bili istinski poštovani i kako bi proces pomirenja donio rezultate s trajnim učinkom - poručio je visoki predstavnik.

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora danas je klanjana dženaza za 16 bošnjačkih civilnih žrtava ubijenih prije 30 godina na području Prijedora, a ukop je obavljen na nekoliko mjesnih mezarja. 

U Prijedoru je '90-ih godina ubijeno 3.176 civila, nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države - BiH, Hrvatska i Srbija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.