open-navfaktor-logo
search
Govorio za njemački FAZ
Schmidt odgovorio na Dodikove prijetnje: Trebao bi biti spreman za neke prilično neugodne trenutke
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt (CSU) nije impresioniran izjavama predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.
07.09.2023. u 23:00
get url
text

On je za njemačke medije, upitan da prokomentira Dodikove prijetnje o njegovom hapšenju ako dođe u RS, kazao kako "Dodik nema ovlaštenja da naredi hapšenje niti da daje upute policiji".

U intervjuu za Frankurter Allgemeine Zeitung Schmidt je najavio je da će putovati u Banju Luku i druge gradove u RS-u, a Dodikovo ponašanje nazvao je "političkim ludilom".

- U ovakvim slučajevima političkog ludila, preporučljivo je ostati smiren i izvršavati svoje zadatke. Zato, naravno, neću isključiti Republiku Srpsku iz svoje nadležnosti. To dugujem i tamošnjim ljudima - rekao je Schmidt za FAZ, prenosi oldenburger-onlinezeitung.de.

Dodikova prijetnja u srijedu uslijedila je nakon što je protiv njega Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu, kojom se tereti da koristi nove zakone kako bi zaobišao podizanja optužnice bh. tužilaca. Tačnije, na teret mu se stavlja da donosi nove zakone kako bi zaobišao ili ignorisao odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Upitan da li će iskoristiti svoje ovlasti i smijeniti Dodika, Schmidt je odgovorio diplomatski:

- To su razmatranja koja se unaprijed ne saopćavaju. Vidjet ćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim ko predstavlja bliskog saveznika Vladimira Putina. Protiv gospodina Dodika je već u toku istraga – tako da iskustvo da je javno tužilaštvo zainteresovano za njega nije sasvim novo.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar Evropskoj uniji koja pokušava unaprijediti vladavinu prava.

- Griješi ako vjeruje da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi trebao biti spreman za neke prilično neugodne trenutke - rekao je Schmidt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.