open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt osudio akte koje je usvojio NSRS: Ovo je prijetnja stabilnosti u BiH
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt osudio je akte koje je Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska usvojila u petak, 12. decembra, i ocijenio ih kao kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.
13.12.2021. u 14:25
get url
text

- Snažno osuđujem akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u petak, 10. decembra 2021. Usvojeni zaključci obavezuju vlasti RS-a na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana prijetnja su stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i i građane iz Republike Srpske - navodi se u saopćenju koje je objavio Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

Visoki predstavnik je pozvao na poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir, te naveo kako dijalog svih strana u BiH ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja.

VEZANI TEKST - Ovo su zaključci o prijenosu nadležnosti koje je usvojila NSRS

- Liderstvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog. To je suština demokratije i to je ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionirale u interesu svih građana. Pozivam na puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke. Građani Bosne i Hercegovine žele mirnu i prosperitetnu budućnost. Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja - navodi se u Schmidtovoj izjavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.