open-navfaktor-logo
search
Neustavni praznik
Schmidt osudio nepoštivanje Ustavnog suda: Vrijeme da RS ima dan koji mogu slaviti svi građani
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt osudio je kontinuirano nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH od vlasti RS-a, kojima je utvrđeno da obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a nije u skladu sa Ustavom BiH.
10.01.2022. u 15:14
get url
text

Iz Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) je navedeno da Republika Srpska, kao dio Bosne i Hercegovine, ima puno pravo da utvrđuje svoje praznike, uključujući i Dan Republike Srpske. Međutim, Dan Republike Srpske ne bi trebalo obilježavati 9. januara, prema odlukama koje je donio Ustavni sud BiH.

- Bilo bi veoma konstruktivno povezati identitet sa poštivanjem drugih. Moje opredjeljenje je da jednako poštujem sve konstitutivne narode koji žive u BiH. Zašto ne bismo sjeli zajedno i razmislili o tome kako krenuti naprijed? - izjavio je visoki predstavnik.

U tom duhu, visoki predstavnik poziva vlasti RS-a da se u potpunosti pridržavaju odluka Ustavnog suda BiH i utvrde Dan RS-a koji mogu proslavljati svi njeni građani.

- Praznici moraju biti u skladu sa ustavnim okvirom BiH, uključujući i ustavne odredbe o zabrani diskriminacije i o poštovanju vladavine prava. Na žalost, neki su nedavno donesene odluke o sankcijama povezali na pogrešan način – sankcije su odgovor na nepoštivanje vladavine prava od strane određenih pojedinaca, ništa više. Mora se naglasiti da sankcije nisu usmjerene protiv bilo kojeg entiteta niti protiv bilo kojeg naroda, nego samo protiv pojedinaca - navedeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik podsjeća na stav Ustavnog suda BiH u njegovim ranijim odlukama u vezi sa javnim praznicima u kojem se kaže da oni trebaju predstavljati "simboliku zajedničkog, kolektivnog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na poštovanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva".

- Stoga, dalje obilježavanje i proslava Dana RS-a 9. januara ne predstavlja samo nepoštivanje duha Dejtonskog sporazuma i vladavine prava u ovoj zemlji, nego i multietničke prirode BiH. U cjelini, takvi potezi podrivaju pomirenje, razvoj uređenog društva i put BiH ka Evropskoj uniji - saopćeno je iz OHR-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.