open-navfaktor-logo
search
Oglasio se OHR
Schmidt pisao Cvijanović: Nazivanje protesta od 1. septembra generalnom probom je opasno
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je danas članici Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, pismo u kojem je rečeno je kako nazivanje protesta od 1. septembra „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i kao takvo je samo po sebi  opasno.  
18.09.2023. u 17:54
get url
text

VEZANI TEKST - Cvijanović na međuentitetskoj liniji u Doboju: Ovo je samo generalna proba

U istom pismu visoki predstavnik je spomenuo kako je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

- Na marginama protesta insceniranog na međuentitetskoj liniji, 1. septembra 2023. godine, dali ste izjavu čiji sadržaj citiram: „Ovo je samo generalna proba za ono što može uslijediti ako nas nastave maltretirati, a maltretiraju nas kada ne daju Skupštini i predsjedniku da rade svoj posao“.

Kao članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine položili ste svečanu zakletvu da ćete poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i promovirati ljudska prava i osnovne slobode te starati se o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana. Podsjećam Vas na odgovornost koju nosi Vaš položaj.

Što se tiče teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji (IEBL) inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Povezivanje termina “granica” s Republikom Srpskom kao “državom” jasno znači da javno stvarate pogrešan dojam da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se izravno krši Opći okvirni sporazum za mir - istakao je Schmidt.

Naglasio je da posljedice ovih neodgovornih izjava najviših dužnosnika BiH već se mogu vidjeti na billboardima širom RS-a.

VEZANI TEKST - Crnadak raskrinkao Schmidta: On radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

- Dopustite da Vas podsjetim kako Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da: “postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja osoba, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Ni jedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta.”

Osim toga, Ustavni sud BiH utvrdio je da se IEBL ne može smatrati granicom.

Vaše nazivanje ovih insceniranih protesta od 1. rujna „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i, kao takvo, opasno je samo po sebi. Protesti koji su inscenirani u međuvremenu već su neprihvatljiv slijed događaja nakon Vašeg izjašnjavanja.

Konačno, u pogledu jednog drugog pitanja, moram Vas podsjetiti na Vašu obvezu pune provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir i njegovih aneksa. Ova obveza podrazumijeva punu suradnju s visokim predstavnikom, poštivanje njegovih odluka i pružanje pune podrške njegovim operacijama. Odgovor koji ste u tom pogledu dobili od generalnog tajnika Ujedinjenih naroda ne samo da je eksplicitan nego ne ostavlja mjesta ni dvojbama niti pogrešnim interpretacijama te zato ne može biti nikakve greške u poštivanju mene kao imenovanoga visokog predstavnika.

Kao visoki predstavnik, pozivam Vas da korigirate svoj stav i da ne postupate na način koji bi predstavljao ili pridonio kršenju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, kojeg ste dužni podržavati. Ovo se posebice odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti entiteta Republika Srpska – entiteta kao što je i Federacija Bosne i Hercegovine u okviru suverene i neovisne države Bosne i Hercegovine i koji pravno postoji samo po osnovi Ustava Bosne i Hercegovine.

Pozivam Vas na rad i poštivanje obaveza Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti Vaše funkcije - navedeno je u pismu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.