open-navfaktor-logo
search
Podsjetio na presude
Schmidt pisao entitetskim vlastima povodom proslave "Dana RS-a": Obilježavanje 9. januara ugrožava vladavinu prava
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poslao je danas pismo prvim ljudima entiteta Republika Srpska povodom proslave neustavnog "Dana RS-a". 
04.01.2023. u 13:10
get url
text

U pismu ih je upozorio da je proslava 9. januara, neustavna i da ne simbolizuje multietničnost.

Kako saznaje Srpskainfo, pismo je poslano predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, entitetskom premijeru Radovanu Viškoviću, te predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nenadu Stevandiću.

– Pišem Vam povodom najavljenog obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara. Ustavni sud BiH je u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom Republike Srpske neustavno. Ove odluke su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Svi javni organi i svi javni zvaničnici u BiH imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine – navodi Schmidt u svom pismu.

Prema saznanjima Srpskainfo, Šmit u pismu dalje navodi da je Ustavni sud BiH u svojoj odluci naveo da obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti kao osnovne vrijednosti modernog demokratskog društva.

– To ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenja te nije u skladu s evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije. Oba entiteta i Distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele – ističe se u pismu.

Schmidt dalje navodi da Dejtonski mirovni okvir "zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje".

U pismu se dalje navodi kako "bi odgovorni lideri iz svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju, kako bi u zakonskom okviru pronašli način da se obilježavanja organizuju bez diskriminacije i inkluzivnosti".

– Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima su temelj kamenac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH – stoji na kraju pisma koje je upućeno i članovima Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.