open-navfaktor-logo
search
Procesuirati odgovorne
Schmidt podržao MC Srebrenica: Nikakve prijetnje ne mogu izmijeniti činjenice o srebreničkom genocidu
Ured visokog predstavnika poziva nadležne organe za provođenje zakona i pravosudne institucije da temeljito istraže prijetnje i pokušaje zastrašivanja usmjerene ka uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica, te procesuiraju odgovorne. 
08.08.2023. u 17:37
get url
text

- Nikakve prijetnje niti pokušaju zastrašivanja ne mogu izmijeniti činjenice o srebreničkom genocidu i patnjama žrtava genocida i njihovih najmilijih. Negiranje i iskrivljivanje tih činjenica je neprihvatljivo i sramotno. 

Rad Memorijalnog centra na čuvanju sjećanja na žrtve genocida, skupa sa prihvatanjem utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu i ratnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini, od suštinskog je značaja za pomirenje u bh. društvu. Pomirenje dolazi za prihvatanjem istine. 

OHR poziva sve da se suzdže od zapaljive retorike ili postupaka koji ne doprinose miru i pomirenju, te izgradnji mirne i prosperitetne budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini. Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je donio moj prethodnik Valentin Inzko ostaju na snazi i bit će primijenjene - poruka je visokog predstavnika Christiana Schmidta. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.