open-navfaktor-logo
search
Obraćanje zastupnicima
Schmidt poručio da međunarodna zajednica neće biti po strani, ali se ne vraćamo u vrijeme Paddyja Ashdowna
Poništavanje pozitivnih reformi, koje uključuju i uspostavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća..., značilo bi nazadovanje, i ugrozilo bi evropski put i ekonomski rast BiH.
28.10.2021. u 13:35
get url
text

Istakao je ovo danas Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u obraćanju zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, osvrnuvši se na najave povlačenja saglasnosti RS-a na osnivanje državnih institucija i prijenos nadležnosti sa države na ovaj bh. entitet.

Schmidt je, govoreći o reformama koje su postigute u proteklih 26 godina, spomenuo biometrijski pasoš pa pitao ko će objasniti građanima u Banjoj Luci da će moći putovati samo u jednu-dvije zemlje, a spomenuo je i formiranje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, Oružane snage BiH, UIO, VSTV, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnu policiju.

VEZANI TEKST - Izetbegović sa Palmerom i Eichhorst: Rekao sam im da probosanske stranke neće biti linija manjeg otpora

- Ova zemlja se sastoji od entiteta i takva će ostati jer je to dio teritorijalnog integriteta i suvereniteta kako je definirano u Dejtonskom sporazumu. Niko nema interesa da vrazi sat unazad. Međunarodna zajednica neće mirno sjediti po strani i gledati šta se dešava. Svaki pokušaji da se uništi pozitivno u 26 godina neće uspjeti. Nisam došao da dominiram nego budem ovdje i radim na smanjenju tenzija i da otvorimo vrata dijalogu. Građani ne zaslužuju strah – upozorio je Schmidt.

Naglasio je da su zastupnici iz RS-a napustili institucije Bosne i Hercegovine, Parlament BiH, koji je najvažnije tijelo za razmatranje zakona, u trenutku kada treba razmatrati prijeku evropsku regulativu koja bi povukla zemlju naprijed ka EU.

- Odustajanje nije opcija – poručio je Schmidt.

Naglasio je da je neprihvatljivo da institucije budu taoci i da se pokušava poništiti svaka pozitivna reforma.

Schmidt je kazao da je Parlament pravo mjesto za razmjenu mišljenja.

On je tokom svog govora istakao i da je BiH zemlja koja zaslužuje da opstane i živi.

- Ona jeste nešto složenija, ali je i nešto življa zbog historije i tradicije koja se ne može porediti sa drugima. Imate gotovo hiljadugodišnju historiju. U tih 1.000 godina bilo je boljih i loših vremena. Tako da ste vi tu da doprinesete boljim vremenima u budućnosti – rekao je Schmidt.

On je naglasio da kritičare poziva na dijalog, te da je bolje da odgovorni političari u BiH razgovaraju umjesto da jedni o drugima daju komentare u medijima.
Schmidt je rekao da je imao namjeru obratiti se nakon 100 dana od preuzimanja funkcije visokog predstavnika, ali da se nažalost to dešava u vrijeme političkih tenzija.

- Ja u to vrijeme u augustu, kada sam preuzeo funckiju, nisam mogao očekivati da će se BiH suočiti s jednim od najvećih osporavanja suvereniteta od potpisivanja Dejtonskog sporazuma – dodao je Schmidt i poručio da je međunarodna zajednica angažirana i razmatra sve moguće opcije, a da on ne bi spekulirao o intervencijama.

VEZANI TEKST - Dodik: Sredinom novembra sjednica NSRS-a o povlačenju saglasnosti, sve odluke koje smo najavili ćemo sprovesti

- Zastupnici koji danas nisu prisutni ovdje u julu su odlučili napustiti državne institucije prigovarajući odluci mog prethodnika o dopunama Krivičnog zakona kojim se sankcionira negiranje genocida i ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca. Ono što ne razumijem je da neko blokira Parlament koji je pravo mjesto za razgovore. Kakav je to stav? – pitao je Schmidt.

Naglasio je da se dopune zakona ne odnose samo na jedan genocid ili ratni zločin ili samo jedan narod.

- Ti amandmani služe žrtvama, članovima porodica žrtava, bez predrasuda – dodao je.

On je nakon obraćanja odgovarao na pitanja zastupnika, među kojima je bilo i onih koji se tiče korištenja bonskih ovlasti.

- Šta još treba da se dogodi u BiH da biste vi reagovali i zaštitili Dejtonski mirovni sporazum, Ustav. Kao nikada do sada, u manjem bh. entitetu RS imamo otvoreno pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i jednostranog prijenosa nadležnosti sa države na entitet RS. Nedavno je NSRS donio zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima čime pokušava razvlasititi agenciju na državnom niovou. Izjave Milorada Dodika da imaju pripremljene zakone o odbrani, VSTV-u, SIPA-i, UIO, OSA-i, što je također pokušaj jednostranog prenošenja nadležnosti čime se doprinosi slabljenju ekonomske, sigurnosne i vojne situacije u BiH – naglasio je Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA.

{$galerijaFotografija}

Schmidt je, između ostalog, odgovorio da on nije Paddy Ashdown.

- I nećemo se vratiti u to vrijeme jer je došlo do predaje odgovornosti u ruke domaćih vlasti. Ali sve nadležnosti i dalje stoje, ovlasti koje imam nisu ukinute - dodao je.

Istakao je i da ne može isključiti korištenje ovlasti, ali može isključiti da sebi neće olakšati posao.

- Moramo se prvo dobro potruditi da sve ide kroz institucije, političkim pristupom. Na tome radimo svih ovih dana. Blago sam optimističan i u smislu nekih predloženih zakona da oni neće biti usvojeni i to će biti zasluga svih koji su radili na tome. Mislim da sam ja jedan od njih – dodao je visoki predstavnik.

_DSC5781.JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.