open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik u BiH
Schmidt: Postoji opasnost od raspada BiH; Dodik misli da svi moraju igrati kako on svira
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je kako se se ne plaši Dodikovih prijetnji i da će doći u Republiku Srpsku. On je za N1 kazao da se ne osjeća kao kukavica što jučer nije otišao u Banja Luku te da se osjeća mudrijim od Milorada Dodika.
13.09.2023. u 20:57
get url
text

VEZANI TEKST - Primio ga Nikšić: Zašto Schmidt nije otišao u Banja Luku

- Nije riječ o tome ko je pobjednik i ko je pobijeđeni već ima li BiH budućnost kao zajednička država. Svi koji komentarišu trebaju jasno znati da će u narednom periodu biti vrlo nezgodna situacija za Dodika jer napada Dejton. Budimo mirni i staloženi.

Neću se uplitati u svaku glupu djetinjariju i igru. Neću vam pokazati karte, ali sve su opcije na stolu. Ovo nije fudbalska igra, ja radim vrlo promišljeno. Dodik misli da svi moraju igrati kako on svira. Misli da je riječ samo o njemu - kazao je, između ostalog, Schmidt.

Dodao je kako Dodiku poručuje da zna za jadac, te da ne potcjenjuje međunarodnu zajednicu. 

- Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječiti moj dolazak. Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprečava, da li bilo ko osim u Banjoj Luci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali.

Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Mudro sam djelovao - poručio je Schmidt.

Dodao je i kako figure poput Dodika igraju na kartu dijeljenja ljudi.

- Čini se da Dodik shvata da se ništa mimo mene ne može desiti, uključujuči i Ustavni sud BiH. Mislim da sam ja Dodiku interesantan - ističe visoki predstavnik. 

Schmidt je poručio da će sigurno doći u Banja Luku.

- Nadležan sam za cijelu Bosnu i Hercegovinu - kazao je.

Kada je u pitanju državna imovina, kazao da je državna imovina pripada državi, te da o mogućnosti korištenja i kako će se to pravno riješiti upravo razgovara radna grupa.

VEZANI TEKST-  Nakon Dodikovih prijetnji: Schmidt sutra u Banjoj Luci, sastanak s njim odbili Trivić i Vukanović

- Dodik kaže sve što je kod mene u entitetu to pripada meni. To ne ide tako i nigdje tako nije bilo u Evropi. To je državno zemljište. Pošto su njegove finasije loše, njemu je bitna samo finansijska strana priče - istaknuo je Schmidt. 

Dodao je i da sve dok Dejton ne bude skroz proveden, moraju ostati OHR i strane sudije.

- Ostat će ovako i narednih godina sve dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH - poručio je, između ostalog, visoki predstavnik u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.