open-navfaktor-logo
search
OHR
Schmidt pozdravio najavljeni nastavak pregovora o Izbornom zakonu
Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja spremnost uključenih aktera da nastave pregovore o poboljšanju Izbornoh zakona BiH, saopćeno je danas iz OHR-a uoči sutrašnjeg nastavka pregovora o izmjenama Izbornog zakona.
09.02.2022. u 19:02
get url
text

- Izmijenjeni Izborni zakon mora poboljšati transparentnost i integritet izbora. Zastupljenost tri konstitutivna naroda skupa sa Ostalima u institucijama države i dva entiteta trebaju svi prihvatiti. Odgovornost je onih koji su u samoj BiH uključeni u rješavanje ovih pitanja da postignu konsenzus na dobrobit svih građana - navedeno je u izjavi na zvaničnom Twitter profilu OHR-a.

Nastavak razgovora domaćih političara o izmjenama Izbornog zakona BiH najavljen je za sutra u Sarajevu, a organiziraju ga predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Nova runda razgovora uslijedit će nakon pregovora u Neumu krajem januara, koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

Očekuje se da će na sutrašnjem sastaknu učestvovati stranke koje su bile i na razgovorima u Neumu - SDA, HDZ BiH, Narod i pravda, SBB BiH..., dok su SDP, Naša stranka i DF odbili da učestvuju.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Grudama kazao da će, ovisno o ishodu ovih razgovora, zasjedanje HNS-a koje je planirano za 19. februar, usmjeriti sve daljnje korake i biti obvezujući za sve hrvatske dužnosnike na svim razinama vlasti.

- Predsjedništvo HDZ-a BiH, ali i sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, uputile su bezrezervnu podršku nastavku žurnih političkih razgovora o reformi izbornog zakonodavstva - istaknuo je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.