open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt poziva vlasti da osiguraju nesmetan rad Ustavnog suda BiH u skladu sa Ustavom
Povodom nedavnih rasprava u javnosti o upražnjenim mjestima u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kao i prijevremenom penzionisanju potpredsjednika Suda, sudije Zlatka Kneževića, oglasili su se iz Ureda visokog predestavnika (OHR).   
17.07.2023. u 17:59
get url
text

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH potvrdio: Razriješen dužnosti sudija Zlatko Knežević, odlazi u penziju

- Visoki predstavnik Christian Schmidt želi podsjetiti donosioce odluka na svim nivoima na njihovu obaveza da se osigura nesmetan rad Ustavnog suda BiH u punom kapacitetu, u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, navodi se u reakciji OHR-a.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i stoga ih moraju provoditi svi organi vlasti u BiH. Nadalje, nijedan sud niti pojedinačni sudija, bez obzira na to je li neko zadovoljan njihovim odlukama ili ne, ne smiju biti izloženi pritisku kojim se ugrožava njihova nezavisnost.

Sudije se imenuju na puni mandat i uživaju sigurnost mandata. Osnova za njihove odluke su Ustav i zakon. Svako prisilno skraćivanje vremena koji provedu u službi temeljno je u suprotnosti sa demokratskim i međunarodnim standardima o nezavisnosti pravosuđa.

Nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem je osnovna garancija vladavine prava i demokratije u svakoj zemlji. Nijedna institucija niti pojedinac ne smiju pokušavati niti im se smije dopustiti da vrše uticaj ili na bilo koji način narušavaju autoritet bilo kojeg suda u BiH ili bilo kojeg sudskog službenika - zaključio je visoki predstavnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.