open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt pozvao bh. lidere da preuzmu punu odgovornost za daljnji napredak zemlje
Tokom posjete Parizu, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt istakao je da je imperativ za lidere u BiH da održe i osnaže napore zemlje na njenom evroatlantskom putu. Naglasio je značaj jedinstvenog stava međunarodne zajednice za podršku BiH u ovim nastojanjima, saopćeno je iz OHR-a.
24.11.2023. u 19:33
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je Schmidt napisao o političkoj situaciji u BiH u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a

Tokom posjete, Schmidt se sastao sa državnim sekretarom za Evropu Laurenceom Booneom, direktorom za kontinentalnu Evropu Briceom Roquefeuilom, specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Renéom Troccazom, savjetnikom predsjednika Bertrandom Buchwalterom i ministrom za Evropu i međunarodne poslove Adrienom Frierom.

Tokom razgovora, visoki predstavnik je istaknuo da implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma nadopunjava i podržava proces evropskih integracija.

- Ovi procesi nisu suprotstavljeni jedan drugom nego zajedno osnažuju napredak- rekao je Schmidt.

Potvrdio je da, iako su napravljeni značajni pomaci, predstoji još mnogo posla da se uradi na jačanju vladavine prava i demokratskih procesa u BiH. On je pozvao političke lidere u BiH da preuzmu punu odgovornost za daljnji napredak ove zemlje ka prosperitetnoj budućnosti unutar evropske porodice slobodnih i demokratskih zemalja.

- Visoki predstavnik je ponovio svoju duboku zahvalnost za dragocjenu podršku Francuske Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Također je izrazio zahvalnost na podršci Francuske Uredu visokog predstavnika i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - saopćeno je iz OHR-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.