open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice PIC-a
Schmidt pozvao entitete da popune Ustavni sud BiH, kaže da nije postignut značajan progres na EU putu
Ne dirajte Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ako bilo ko smatra da može napraviti sastav ovog suda onako kako njemu odgovara, nije u pravu. Tražim od oba entiteta da imenuju kandidate u taj sud. Ovo je vrlo ozbiljna tema i ako želite imati sud koji nije uspostavljen do kraja, ne možete s takvim sudom u Evropsku uniju, poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nakon sjednice Vijeća za implementaciju mira.
06.12.2023. u 15:44
get url
text

VEZANI TEKST - Upravni odbor PIC-a: Jasne poruke vlastima u RS-u

Kada je u pitanju proces evropskih integracija, Schmidt je naveo kako ovaj proces nije završen.

- EU nije neki "a la carte" restoran gdje dođete i naručite šta vam se sviđa sa tog menija. Svi mi moramo u kuhinji pripremati to jelo - kazao je Schmidt navodeći da nije postignut značajan progres u BiH.

- Građani žele u EU, ali neki političari ostavljaju utisak da još nisu došli do te faze. Ne postoji alternativa EU. Sve dok BiH nije u EU, moramo prihvatiti da ja imam dosta nadležnosti koje preuzimam u ovoj zemlji. Mi iz međunarodne zajednice ćemo učiti i raditi svoj dio posla. Otrovna retorika recesije truje - kazao je Schmidt.  

Dotakao se i pitanja državne imovine ističući da je BiH jedina od zemalja bivše Jugoslavije koja nema riješeno ovo pitanje.

- Svi zajedno trebamo raditi na nivou Parlamenta kako bi se ova tema pokrenula s mrtve tačke. Potrebno je raditi i na jačanju nezavisnog sudstva - poručio je, između ostalog, visoki predstavnik. 

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se jučer i danas u Sarajevu kako bi razmotrili stanje u pogledu provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Posebna pažnja je posvećena secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) i podrivanju ustavnog poretka BiH, uključujući i pokušaje da se pogrešno okarakterizira međuentitetska linija razgraničenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.