open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Schmidt s Baerbock: Njemačka će se suprotstaviti onima koji podrivaju BiH, EU je jedini pravi put
Posjeta ministrice vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalene Baerbock dokaz je da međunarodna zajednica ovu regiju drži na okupu i promatra pažljivo u ovim teškim vremenima, kazao je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.
10.03.2022. u 13:53
get url
text

Baerbock boravi u službenoj posjeti BiH, a s Baerbock je doputovao i Manuel Sarrazin, novoimenovani specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana.

- U diskusiji smo bili iskreni da je evropska integracija za BiH jedini pravi put za njenu budućnost. Put BiH koji znači sigurnost zahtijeva sigurno okruženje - kazao je Schmidt i zahvalio Njemačkoj koja zagovara evropski put BiH.

Ističe da je važno postaviti se protiv korupcije i onih koji ovu zemlju žele vidjeti kao disfunkcionalnu i podijeljenu državu zbog čega je važno da se Njemačka stavila upravo na stranu onih koji žele vidjeti stabilnu i prosperitetnu BiH te će se suprotstaviti onima koji podrivaju BiH.

Ocijenio je da se donosi veoma malo odluka te je pozvao na donošenje važnih odluka koje će ojačati BiH te je dodao da će dejtonske institucije sa EUFOR-om dati svoj doprinos očuvanju demokratije u BiH jer se o institucijama BiH i o BiH ne može pregovarati.

Šefica njemačke diplomatije Annalene Baerbock kazala je da se tokom današnjih susreta s bh. dužnosnicima uvjerila u činjenicu da se ovdje odluke teško donose, a one su neophodne za bolju budućnost BiH i ostanak mladih u zemlji.

VEZANI TEKST - Dodik kaže da je od Baerbock tražio olakšice za BiH u Briselu, šta je rekao Džaferoviću na sastanku?

Ponovila je da je ovo pravi trenutak za posjetu zemljama zapadnog Balkana jer je u Ukrajini napradnut mir koji je neophodan, i zato je namjera međunarodne zajednice pokazati da se zalažu za BiH gdje je bio ugrožen mir prije 30 godina a što je ovdje bila svakodnevnica događa se u Ukrajini.

- Visoki predstavnik igra odlučujuću ulogu u BiH i da joj pomogne na njenom putu ka Evropskoj uniji te da se ovdje sačuva mir i integritet - podvukla je Baerbock, dodajući da Njemačka stoji iza institucije visokog predstavnika iako je njegov legitimitet u pitanje htjela dovesti upravu Ruska Federacija koja je izvršila invaziju na Ukrajinu.

Ponovila je da se u BiH moraju održati fer i pošteni izbori te mogućnost da učestvuju u njima trebaju imati svi bez obzira na to odakle dolaze i kojoj etničkog grupi pripadaju.

Bearbock se danas susrela s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a planiran je i susret s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i predstavnicima civilnog društva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.