open-navfaktor-logo
search
Susret u Sarajevu
Schmidt se sastao sa Szijjartom, govorio o prijetnji miru i državnoj imovini
Visoki predstavnik Christian Schmidt se sastao danas u Sarajevu sa mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom.
22.03.2023. u 15:10
get url
text

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na napredak BiH ka evroatlantskim integracijama nakon što joj je Evropska unija dodijelila kandidatski status u decembru prošle godine.

- Dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini je dokaz više o opredijeljenosti EU prema BiH i očekujem da domaći akteri odgovore izazovu i iskoriste priliku koja im je data kako bi ubrzali napredak BiH na ovom putu za dobrobit građana. Upornost, posvećenost i intenzivan trud neophodni su elementi da ovo putovanje bude uspješna priča, a to je ono što međunarodna zajednica očekuje od političkih lidera BiH. Istovremeno, međunarodna zajednica će se s velikom pažnjom baviti izazovima koji predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti zemlje i do sada postignutim reformama. Ovo uključuje i usvajanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine - rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da ponovi svoju zahvalnost na kontinuiranoj podršci Mađarske Bosni i Hercegovini, radu OHR-a i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, saopćio je OHR.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.