open-navfaktor-logo
search
Nenajavljena posjeta
Schmidt u Banjoj Luci, ali ne u institucijama, već kod biskupa Komarice
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Banju Luku, objavio je OHR na društvenim mrežama. On je bio u posjeti biskupu Franji Komarici. 
17.09.2023. u 18:23
get url
text

VEZANI TEKST - Primio ga Nikšić: Zašto Schmidt nije otišao u Banja Luku

Schmidt je prošle sedmice otkazao posjetu Banjoj luci a nakon što mu je vlast entiteta RS, predvođena Miloradom Dodikom, praktično zabranila dolazak i gostoprimstvo u prostorijama institucija. 

- Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječiti moj dolazak. Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprečava, da li bilo ko osim u Banjoj Luci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali - pravdao je Schmidt svoje prošlosedmično otkazivanje posjete Banjoj Luci.

VEZANI TEKST - Muhasilović: Dodik je RS de facto otcijepio, Schmidtov neodlazak u Banju Luku svjesno urađen potez, igraju istu igru

U vezi s današnom posjetom oglasio se na Twitteru.

- Visoki predstavnik Schmidt se danas u Banjoj Luci sastao sa biskupom Komaricom, te su razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i suradnju "Marija Zvijezda" koji uskoro slavi treću godišnjicu. 

Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH.

- To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju - rekao je Schmidt te naglasio da on podjednako radi za - "sve građane RS i BiH" - doslovno je napisano saopćenju iz OHR-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.