open-navfaktor-logo
search
Pred Vijećem sigurnosti
Schmidt u UN-u o skandalu u Kalinoviku: Odavali su počast pred spomenikom zločincu Ratku Mladiću, to je nedopustivo
AUTOR: E. G.
15.05.2024. u 16:36
get url
text
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, upravo je tokom svog izvještaja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija spomenuo skandalozno ponašanje zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandra Goganovića i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnika Gojka Kneževića te drugih, koji su jučer odavali počast pred spomenikom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Kalinoviku. 
Govoreći o situaciju u Bosni i Hercegovini, Schmidt je rekao da i dalje postoje negiranja ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca te se osvrnuo na skandal koji je objavljen i u bh. medijima. 
Naime Goganović i Knežević, zajedno sa još nekolicinom pripadnika OSBiH srpske nacionalnosti, jučer su odavali počast srpskim borcima poginulim u ratu devedesetih i to ispred spomenika u Kalinoviku koji simbolizira generalsku kapu Ratka Mladića, presuđenog za genocid u Srebrenici i drge ratne zločine. 
Spomenik u Kalinoviku je bh. javnosti i poznat kao spomenik ratnom zločincu Ratku Mladiću.
Schmidt je tokom svog govora u Vijeću sigurnosti kazao da je tu vijest neposredno pred sjednicu i on dobio i da mora još sve isprovjeravati, ali da ukazuje na to kako su visokopozicionirani civilni i vojni dužnosnici iz RS-a, u uniformama OSBiH, odavali počast ratnom sločincu te da je to nedopustivo i kažnjivo Krivičnim zakonom BiH.
- Oni glorifikuju ratne zločince i to je neprihvatljivo - rekao je Schmidt. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.