open-navfaktor-logo
search
Izvještaj
Schmidt upozorio UN na dosad nezabilježene napade na Dejtonski sporazum i ustavnopravni poredak BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je svoj redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, navodeći događaje relevantne za provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u periodu od 16. aprila do 15. oktobra 2023. godine.
02.11.2023. u 12:07
get url
text

Kao konačni autoritet u području djelovanja, visoki predstavnik je upozorio na do sada nezabilježene napade na Mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, uključujući i visokog predstavnika i Ustavni sud BiH kao njihove zaštitnike. On je istakao da odgovornost za napade leži na vlastima Republike Srpske na čelu sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog prijetnji Mirovnom sporazumu.

Visoki predstavnik je odlučno odbacio pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u RS-u koja služe secesionističkim ciljevima, uključujući i tvrdnje kojima se negira kontinuitet Bosne i Hercegovine i pogrešno predstavlja njeno ustrojstvo.

- Država Bosna i Hercegovina nije savez država niti konfederacija. Na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina - naglasio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je istaknuo da međunarodnoj zajednici i dalje ostaju dostupni instrumenti da se suprotstavi prijetnjama Mirovnom sporazumu. Ovi instrumenti se moraju održavati i jačati, saopćio je OHR.

VEZANI TEKST - Šta je Schmidt napisao o političkoj situaciji u BiH u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a

U izvještaju se također navode koraci koji su poduzeti za unapređenje institucionalne funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i napretka ka integraciji u EU, kao pozitivna ostvarenja. Visoki predstavnik je upoznao članove Vijeća sigurnosti da se u izvještajnom periodu povećao broj nasilničkih napada na povratnike i da je korupcija i dalje rasprostranjena. Postoji još mnogo izazova koji se odnose na prilagođavanje evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i one u oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomije i socijalne politike.

Visoki predstavnik će svoj sljedeći redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti u maju 2024. godine.

Integralni tekst izvještaja visokog predstavnika dostupan je na web stranici.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.