open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt: Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom, pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u predmetu Kordić
Visoki predstavnik Christian Schmidt komentirao je danas nedavno objavljen video snimak Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji sadrži gnusne poruke u vezi sa zločinima za koje ga je osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), i u kojemu on ne pokazuje nikakve znakove kajanja.
12.06.2023. u 17:18
get url
text

VEZANI TEKST - Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

- Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela. Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom. 

Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u tom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić - izjavio je visoki predstavnik.

Ponovo je naglasio potrebu i dao podršku za upis presuda MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u krivične evidencije BiH.

- Građani BiH, osuđeni na međunarodnim sudovima, ne bi trebali biti u mogućnosti da dobiju potvrde o nekažnjavanju iz domaćih krivičnih evidencija. Društvo koje teži izgradnji bolje budućnosti bez zločina i genocida, mora prihvatiti činjenice iz svoje historije o kojima postoje sudske presude - istakao je Schmidt.

Visoki predstavnik je čvrsto opredijeljen da to osigura, saopćeno je iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.