open-navfaktor-logo
search
Bonske ovlasti
Schmidtovo jadikovanje po medijima o Dodiku je prazna priča, može ga poslati u političku penziju jednim potezom
Iako je u mogućnosti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt radije pribjegava jadikovanju i kritikama kroz medije nego konkretnim reakcijama na ponašanje i djelovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegove svite.
13.10.2023. u 19:18
get url
text

VEZANI TEKST - Dejtonski kolovoz u pakao: Samo se još Bošnjak boji Schmidta!

Političari iz RS-a, sa Dodikom kao predvodnikom, tvrde već godinama kako je Schmidt "nelegitimni" visoki predstavnik. Njihova buka iz mjeseca u mjesec postaje sve glasnija. U četvrtak je na ovu temu konferenciju za medije održao ministar sigurnosti Nenad Nešić.

Nešić je između ostalog govorio o tome kako je Schmidt imenovan za visokog predstavnika te da je njagov dolazak u BiH "najavila Ambasada Njemačke" te da je on stoga "predstavnik Njemačke" jer ga "nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a".

Ne zaboravimo ni skup u RS-u krajem aprila prošle godine usmjeren protiv OHR-a i visokog predstavnika na kojima su "pale" čak i prijetnje. Zapjevalo se tom prilikom: "Iz Milića krenula je svita da obori Christiana Schmidta. O moj Schmidte ne kači se s nama, ubit ćete lole vrljikama". To se odvijalo u prisustvu predsjednika RS-a koji je muzičare zakitio novčanicom od 100 KM.

Godinama traju i napadi iz RS-a na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, njihove prijetnje secesionizmom, blokade, ucjene, prijetnje hapšenjem...

Sa druge strane, nije rijetkost da Schmidt u medijima kritikuje Dodikovo ponašanje i djelovanje. Nedavno je uputio i kritiku i međunarodnim partnerima koji pregovaraju o putu BiH ka integraciji u Evropsku uniju jer pregovaraju sa "s nacionalistom Dodikom o osnovnim pitanjima". Dakle, svjestan je realnosti.

I tako ređaju se kritike, jadikovanja..., ali konkretne reakcije na napade iz RS-a, ali ni na njihovo djelovanje nauštub države BiH, nema. Ali, recimo, ovlaštenja i instrumente koje ima na raspolaganju Schmidt je iskoristio da suspenduje Ustav na jedan dan u FBiH.

Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) decembra 1997. godine na sastanku u Bonu visokom predstavniku je dalo mogućnost korištenja bonskih ovlasti. PIC je tada omogućio visokom predstavniku da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH.

VEZANI TEKST - Mogu li u RS-u određivati gdje će Schmidt ići: On je mogao blokirati Dodikovo kretanje, a ne obrnuto

Dakle, visoki predstavnik Schmidt, ukoliko želi, za nekoliko minuta mogao bi se riješiti kako sam kaže, nacionalističkog predsjednika RS-a i zaustaviti njegovo secionističko djelovanje.

Povlači se pitanje, boji li se Schmidt direktno i konkretno usprotiviti Dodiku i ekipi iz RS-a i ko je taj ko Schmidtu ne dozvoljava da upotrijebi bonske ovlasti u ovom slučaju?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.