open-navfaktor-logo
search
Obraćanje Bundestagu
Scholz podržao kandidaturu BiH: Pridruživanje regiona EU je u interesu Njemačke
Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu je izrazio snažnu podršku kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.
14.12.2022. u 14:00
get url
text

Obraćajući se Bundestagu uoči odlaska u Brisel na sastanak s liderima EU-a, Scholz je podvukao da proširenje bloka na Zapadni Balkan ostaje prioritet njegove vlade. Pozdravio je i odluku da se ove sedmice Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

- Veoma je u interesu Njemačke, kao i Evrope, da Zapadni Balkan postane dio Evropske unije - rekao je on, govoreći o dogovoru 27 država članica da se BiH dodijeli formalni status kandidata.

Njemački kancelar je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine doveo do promjena u geopolitičkim procjenama i povećao značaj Zapadnog Balkana za Evropu.

Scholz je rekao da će nastaviti "energično" podržavati procese članstva u EU šest zemalja Zapadnog Balkana: Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Države Zapadnog Balkana čekaju da se pridruže EU-u skoro 20 godina, ali su njihove kandidature za članstvo dugo bile u zastoju, zbog regionalnih problema i nevoljkosti nekoliko država EU-a da prime nove članice.

Ministri nadležni za evropska pitanja, na sastanku koji je završen u utorak uvečer, 13. decembra, usvojili su zaključke gdje se navodi da se "preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog savjeta".

Odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.