open-navfaktor-logo
search
Destabilizacija ustanove
SDA Cazin o "zemljotresu" u Domu zdravlja: "Paketski" uposleno 40-ak radnika, pljušte ostavke zbog torture
Posljednjih mjesec dana građani Unsko-sanskog kantona prate dramu koju građani grada Bihaća proživljavaju jer su nakon nedavnog razornog zemljotresa u susjednoj Hrvatskoj uskraćeni za dobijanje zdravstvene zaštite u svom Domu zdravlja usljed velikih oštećenja na objektu, saopćila je SDA Cazin.
17.02.2021. u 13:31
get url
text

Kako ističu, zgrada Doma zdravlja Bihać od posljedica zemljotresa nije sigurna, predstavlja veliku opasnost po sigurnost uposlenih i pacijenata.

- S druge strane, niz Unu pa lijevo, u Domu zdravlja Cazin, građani grada Cazina, pacijeniti i uposleni nažalost više nisu sigurni. Nesigurnost i bojazan je vezana zbog zemljotresa, ali ne onoga koji je pogodio pomenutu regiju u proteklom periodu, ovdje se zemljotres ogleda u liku i djelu direktorice Doma zdravlja Cazin, Nedime Zulić. Direktorici Zulić javno su postavljana pitanja o famoznom i rekordnom, reklo bi se "paketskom" upošljavanju 40-ak radnika za period od nepunih osam mjeseci - ističu iz SDA Cazin.

Dodaju da su istakli sumnju i brigu o odražavanju i posljedicama na finansijsku stabilnost Doma zdravlja Cazin kao i isplatu plaća radnicima.

- Posebnu zabrinutost smo istakli u činjenici naspram kvalifikovanosti kadrova koji su diplome ''stekli'' u obrazovnoj ustanovi Vita Plus, tj. da li pacijenti Doma zdravlja Cazin mogu da budu sigurni kada svoje zdravlje povjeravaju tim kadrovima. Naravno, nismo dobili pravi odgovor jer upravo je najlakše prešutjeti svoje loše upravljanje i bezbroj neracionalnih poteza koji su doveli do finansijske destabilizacije Doma zdravlja Cazin što u konačnici ima za posljedicu smanjivanje plaća uposlenicima i prekid kolektivnog ugovora koji je na snazi. Činjenica, Dom zdravlja Cazin ne tako davno imao je status najboljeg u državi Bosni i Hercegovini - navode iz SDA Cazin, dodajući da ga menadžment ove zdravstvene ustanove na čelu s direktoricom Zulić, inače zastupnicom A-SDA u Skupštini USK, kontinuirano uvodi u kolaps.

Ovih dana, kako navode, direktorica Zulić saziva šefove službi vršeći mobing, po kojem je čuvena, a nekim uposlenicima obećava radna mjesta u Domu zdravlja za njihovu djecu. Radi se, kako ističu, o pokušaju "lomljenja" oba sindikata radnika zaposlenih u Domu zdravlja Cazin.

- Nezavisni strukovni sindikat doktora javno je upozoravao i negodovao upravo na ''paketsko'' neracionalno upošljavnje i izrazio zabrinutost zbog mogućeg finansijskog ugrožavanja i same likvidnosti Doma zdravlja Cazin. Sindikat ostalih zdravstvenih radnika zaposlenih u Domu zdravlja Cazin bio je prinuđen otići korak dalje, pa su pribjegli pravnoj pomoći i angažirali advokata koji će zakonskim putem zastupati i braniti njihova radnička prava. O kakvom pritisku, mobingu i torturi se radi govori i činjenica da veliki broj uposlenika pa čak i šefova službi svoje ostavke su dostavili na protokol direktorici Nedimi Zulić - navode iz SDA Cazin i dodaju:

"Primjeri, dr Fuad Šabić, specijalista urgentne medicine i šef HMP podnio je neopozivu ostavku jer nije pristao na sprovođenje aktivnosti i naredbi koje nisu u skladu sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Zamjenik direktorice Zulić, dr Khudeir, specijalista epidemiolog te šef HES podnio je ostavku iz njemu znanih razloga. Glavni medicinar Suljo Mizić, dugogodišnji zdravstveni radnik, izuzetno visoko cijenjen među kolegama, član UO sindikata podnio je ostavku jer ne može da učestvuje u mobingu svojih kolega, a na njegovo mjesto je postavljena Arifa Ćoralić, kuma dirigenta, predsjednika UO Saida Samardžića".

Naglašavaju da je radi istinitog prenošenja informacija bitno napomenuti kako, koristeći se svim čarima protekcije, u jeku pandemije direktorici nepodobni doktori prekidaju specijalizaciju i vraćaju se u Dom zdravlja Cazin, dok njena podobna grupa ostaje netaknuta.

- Brod koji tone napušta i predsjednik UO Said Samardžić pod čijom palicom su vršena sva upošljavanja radnika s diplomama Vite Plus. Podnio je ostavku, da li ju je ministrica zdravstva prihvatila, ostaje da vidimo - kazali su iz SDA Cazin.

- Imajući u vidu da su ovo samo pojedinačne, naglašene situacije te da košmaru radnika nije kraj te uznemireni činjenicom o sumnjivim kvalifikacijama ekspresno zaposlenih u pomenutom periodu, imamo obavezu upoznati građane grada Cazina sa haotičnom situacijom koju prolazi Dom zdravlja Cazin - dodaju u saopćenju.

Javno pozivaju direktoricu Nedimu Zulić da kao poslodavac nađe dijalog, nikako mobing, sa svojim uposlenicima s ciljem prevazilaženja situacije do koje je dovela, a radi bolje i kvalitetnije zdravstevene zaštite za građane. Također pozivaju ministricu zdravstva, dugogodišnju uposlenicu Doma zdravlja Cazin, da se uključi i svojim iskustvom doprinese najboljem rješavanju situacije koja traži hitnu reakciju, navodi se u saopćenju Povjereništva GO SDA Cazin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.