open-navfaktor-logo
search
Još bez odluke
SDA čeka poziv na pregovore, kome je Čović poslao poruku o šest-sedam ruku za formiranje vlasti u HNK
Konačnog dogovora o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom, ali i u Livanjskom kantonu još nema.
23.06.2023. u 12:38
get url
text

VEZANI TEKST - Čović o Vladi FBiH, formiranju vlasti u HNK, Ustavnom sud BiH, "Trojki"...

No neki u HNK smatraju novinom izjavu lidera HDZ-a Dragana Čovića da njihov budući partner treba imati šest ili sedam ruku u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i da HDZ na sebe može preuzeti 14 ili čak 15. Njih 20 zastupnika u Skupštini je potrebno da bi buduća Vlada HNK bila imenovana.

Tih 14 ruku o kojim govori Čović je 11 HDZ-ovih zastupnika i tri HDZ-a 1990. SDA ih može osigurati osam, i to sedam svojih i jedan je zastupnik NES-a. Demokratska fronta je već najavila da će biti opozicija u svakom slučaju. Preostaje SDP sa tri i NiP s jednim zastupnikom, te HRS sa dva.

Postoje stavovi da je Čovićeva izjava o šest ili sedam ruku poruka upućena prvenstveno SDP-u, te da više vrši pritisak na njih da odustanu i poručuje da neće raditi za njih. Jer za četiri ruke u Skupštini vjerovatno mu je "skupo" dati šest ministarstava u Vladi HNK.

SDP je ranije pozivao HRS da se pridruži, ali iz HRS-a su istakli da se neće odazvati na neki pojedinačni razgovor uz kafu već samo na sastanak na kojem bi bili svi potencijalni zamišljeni partneri koji bi mogli sačinjavati vlast u HNK.

VEZANI TEKST - Pregovori o novoj Vladi Livanjskog kantona tek trebaju početi

Haris Šabanović, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH iz Mostara, rekao je da SDA čeka poziv na pregovore da završe posao, te da su dali konkretnu ponudu i da sada u obzir dolazi samo zvaničan sastanak.

Ponuda između ostalog podrazumijeva da podjela broja ministarstava bude 6:6, a nikako 7:5 kako je htio HDZ, a ostalo ide po izbornom rezultatu.

Kada je u pitanju formiranje vlasti u Livanjskom kantonu, još nema nikakvih pregovora mada je situacija bila prilično jasna.

Da nisu još ništa dogovarali, kazao nam je Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990, koji je izabran za predsjedavajućeg Skupštine Livanjskog kantona. Nije odgovorio gdje zapinje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.