open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Čekanje da odluke vlasti RS-a postanu operativne ohrabruje destabilizirajuće snage, EU mora djelovati odmah
Prijedlog Evropske službe za vanjsko djelovanje da Vijeće Evropske unije razmatra sankcije tek ako jednostrano preuzimanje nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS postane operativno ohrabruje destabilizirajuće snage, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).
15.02.2022. u 16:55
get url
text

Takav prijedlog, kako navode u saopćenju, samo daje prostor vlastima entiteta RS da nastave sa realizacijom antidejtonskih aktivnosti koje Bosnu i Hercegovinu vode u anarhiju i predstavljaju uvod u pokušaj secesije.

- Sve postupke koji su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom Bosne i Hercegovine i važećim državnim zakonima neophodno je odmah zaustaviti kako ne bi došlo do eskalacije krize i narušavanja mira i stabilnosti - navode iz SDA.

VEZANI TEKST - Objavljen interni dokument EU: Prijedlog sankcija RS-u ako se kriza u BiH nastavi

Ističu da Evropska unija kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da iskoristi sve raspoložive mehanizme kojim će spriječiti kršenje Sporazuma.

- Pozivamo Vijeće Evropske unije da u skladu sa tom obavezom i u okviru postojećih instrumenata već na narednoj sjednici donese odluku o sankcionisanju odgovornih za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Također pozivamo sve članice Evropske unije pojedinačno da se pridruže SAD-u u sankcionisanju onih koji ugrožavaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, te da na taj način zaustave antidejtonske aktivnosti vlasti entiteta RS - navode iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.