open-navfaktor-logo
search
Ko koga i zašto
SDA Centar: Deset dana do NiP-ovog opoziva Mandića jasno je da referenduma neće biti
Općinski odbor SDA Centar u saopćenju za medije ističe da je manje od "deset dana do opoziva Srđana Mandića većina koju predvodi NiP nije uspjela nabaviti ni listiće za referendum".
13.10.2023. u 20:59
get url
text

- Dva mjeseca od odluke o opozivu rok referenduma je propao već dva puta, što jasno govori o potpunoj konfuziji i neprofesionalizmu koji prati ovaj proces. Sve oko opoziva je toliko nejasno i razvodnjeno da se više niko ne sjeća zašto je pokrenut, ko ga je pokrenuo, ni koje su to mjere popravljanja stanja do lokalnih izbora - nikad ih naravno nije ni bilo. O tome šta će konkretno opoziv građanima Centra donijeti nema ni jednog slova i jedino je jasno da će, ako se nekim čudom desi, građane koštati skoro 200 hiljada KM. Taj novac će biti bačen manje od godinu dana do redovnih izbora.

Mi u SDA Centar od prvog dana govorimo da je ovo isključivo prljava borba za prevlast unutar Trojke, tj. pokušaj otimanja budžeta od strane NiP-a i takozvanih nezavisnih klubova kojima oni upravljaju. Ta većina u vijeću, skupljena na sumnjiv način sa puno međusobnih optužbi za korupciju, opoziv pokreće da bi raspolagala budžetom i time kupovala glasače za naredne izbore.

U međuvremenu je postalo jasno da NiP pokreće opoziv da bi ispunio naloge svojih građevinskih sponzora i izdao im dozvole za zgrade u samom centru Sarajeva. Tako bi općina Centar, ali i grad Sarajevo bili trajno osakaćeni, uništeni, bez prostora za zelene površine i sadržaje koji dižu kvalitet života.

SDA će biti brana lošem urbanizmu u Sarajevu i potencijalnoj korupciji u neplanskoj izgradnji. Navedeno ćemo smatrati urbicidom i zločinom nad našim gradom, te ćemo 2024. godine tome stati u kraj, ali i okončati najgori mandat u historiji općine Centar. Na izborima ćemo opozvati i Mandića i NiP, i time nametnutu Trojku skloniti sa scene, te je kazniti za svu štetu i izdaje kojima svakodnevno svjedočimo - napisali su u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.