open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA Centar o Stojanoviću: Odlazak u sinagogu, crkvu ili džamiju ne isključuje borbu za državu i građansku BiH
Sinoćnje televizijsko gostovanje kantonalnog zastupnika SDP-a i kandidata za rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine Igora Stojanovića predstavlja loš početak njegovog mandata u kojem ima zakonsku obavezu da se bori za jednakost svih naroda i građana FBiH. 
25.02.2023. u 11:57
get url
text

Zabrinjava što nije prvi put da Stojanović u svojim medijskim istupima ponavlja tezu "Za SDA je džamija važnija od države" čime u javni prostor uvodi opasan narativ da praktikovanje vjere i posjećivanje bogomolja - džamije, crkve ili sinagoge, isključuje borbu za državu i građansku Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju Općinske organizacije SDA Centar.

- Također, zlonamjernim i uvredljivim smatramo optužbe Stojanovića da neko iz SDA njega vrijeđa na nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Pozivamo ga da ne ide putem štetnog populizma, da drži do težine javne riječi i da ne optužuje SDA za nepostojeće udare na sebe. Posebno uvredljivim smatramo poređenje SDA sa nacionalističkim SNSD-om i HDZ-om, koalicionim partnerima njegovog SDP-a. Uostalom, upravo je Stojanović zajednički kandidat SDP-a i HDZ-a koji mu je dao nedostajuće ruke za izbor u Klubu delegata srpskog naroda - ističu u saopćenju. 

Napominju da Stojanović, ukoliko bude izabran u rukovodstvo FBiH, mora zastupati sve građane FBiH, dakle i one koji drže do svojih vjerskih uvjerenja i izražavaju ih odlaskom u sinagogu, crkvu ili džamiju - sviđalo se to njemu ili ne. Svaki drugi vid njegovog političkog djelovanja ne bi bio zasnovan na Ustavu Bosne i Hercegovine i kršio bi Opću deklaraciju o ljudskim pravima, te bi podsjećao na mračna vremena režima bivše države koji je političke neistomišljenike slao u kazamate i na gole otoke, režima čiji je pravni i ideološki nasljednik Stojanovićev SDP.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.