open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
SDA, DF i SBiH spremaju zajedničke kandidate za općine, Stari Grad (ni)je među njima: Koje stranke će se pridružiti?
Radi se na saradnji koja podrazumijeva davanje podrške jednom kandidatu za općinskog načelnika
AUTOR: Autor:A.G.-Z.
17.04.2024. u 07:37
get url
text
Sa sastanka SDA, DF i SBiH-a
Sa sastanka SDA, DF i SBiH-a
Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) imaju spremne kandidate za sve općine na lokalnim izborima. Ističu da se ne radi o trojki protiv Trojke jer će se spomenutim strankama najvjerovatnije, tvrde, pridružiti još jedna ili dvije stranke.
Pregovori se nastavljaju naredni ponedjeljak u prostorijama Stranke za BiH.
Predsjednik Kantonalne organizacije SDA Sarajevo Faruk Kapidžić izjavio je za Faktor da su stranke vrlo blizu da "sve bude posloženo kako treba".
- Tražimo najbolje ljude da povedu općine. Imamo općine koje "drže" Trojka, Centar i Novo Sarajevo u kojima su se rješenja Trojke (NiP, NS i SDP) pokazala vrlo lošima. U Općini Ilidža je također loše stanje.
Kako se radi u ove dvije općine, nije za primjer nikome, a građani ispaštaju - kazao je Kapidžić.
Kada je pitanju Općina Stari Grad, Kapidžić govori da je ona uvijek razmatrana posebno, zbog svoje, kako kaže, specifičnosti. Da bi dobio podršku SDA, ističe Kapidžić, aktuelni načelnik Irfan Čengić morao bi se distancirati od Trojke.
- Budimo realni, Čengić je načelnik kratko. Ali generalno, ovo što vidimo ide u pravcu da ne bude dobro. To je ocjena i građana. SDA ne može podržati ni jednog kandidata Trojke, a lično, ako bi Čengić bio spreman distancirati se od Trojke i izaći kao nezavisni kandidat, onda možda ne bi bio problem - poručio je Kapidžić.
Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Albin Zuhrić kazao je za Faktor da imaju spremne kandidate za sve općine, "ali pregovaramo kako ne bismo svi izašli sa kandidatima u svim općinama, a kako Trojka ne bi pobijedila iako nema podršku građana".
- Imamo kandidate, ali dok se ne završe razgovori, ne znamo ko će od njih zaista i biti kandidat. Kada je u pitanju Irfan Čengić, dat ćemo mu podršku. Dali smo mu je i na  prošlim izborima. Mislimo da radi dobro. Ne vidimo razloga da radimo kampanju protiv njega - kazao je Zuhrić.
Podsjetimo, kao kandidati DF-a ranije su spominjani Mirza Čelik koji bi trebao biti kandidat za načelnika Općine Hadžići, te Dennis Gratz koji bi trebao biti kandidat u Općini Centar.
Predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH u KS Almir Bečarević kazao je da je ono što je odmah dogovoreno je da se ovdje uopće ne radi, niti u primisli, o stvaranju "nekakve Trojke 2 jer sama skupina stranaka koja sebe naziva Trojka dovoljan je razlog da svaka asocijacija na iste bude isključena".
- Taj projekat je nešto najgore što se desilo BiH i oko toga je postignut konsenzus. Pošto se radilo o prvom sastanku, svaka od stranaka je izložila svoja razmišljanja oko pozicija općinskih načelnika i razgovarano je o modelima moguće podrške. Ono što je sigurno i što su se sve strane dogovorile je da već imamo određena imena oko kojih postoji potpuna saglasnost i u slučaju da se dogovori saradnja na podršci, to možemo smatrati da već idemo prema pravcu dogovora.
Radi se na saradnji koja podrazumijeva davanje podrške jednom kandidatu za općinskog načelnika - kazao nam je Bečarević.
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini planirani za oktobar bit će raspisani najkasnije do 9. maja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.