open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
SDA, DF i SBiH smatraju da je u Nacrtu budžeta KS za 2024. vidljiv nedostatak vizije
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici danas razmatraju Nacrt budžeta KS za 2024. u iznosu od 1.262.733.248 KM. Za vladajuću skupštinsku većinu, uprkos umanjenom ponderu u raspodjeli prihoda za KS, predloženi Nacrt budžeta je razvojni i socijalni, a kroz javnu raspravu će biti uloženi amandmani kojima će se kreirati bolji prijedlog budžeta.
24.11.2023. u 17:13
get url
text

VEZANI TEKST - Zaposlenim koji primaju plaće iz budžeta KS od naredne godine osnovica se povećava s 330 na 385 KM

Međutim, zastupnici Stranke za BiH, DF-a i SDA smatraju da je vidljvo kako je nacrt budžeta donesen na brzinu, da nije razvojni, a niti kapitalni.

Premijer KS Nihad Uk je pojasnio da nisu požurili sa Nacrtom budžeta. Predložen je u skladu sa financijskim kalendarom, tako da građani KS ne smiju da čekaju na budžet s obzirom da je bila rekonstrukcija Vlade KS.

- Projekcija budžeta se ne veže za političke subjekte već za program koalicije koji je identičan i u prethodnoj Vladi, tako da ni u jednom trenutku, bilo koje ministarstvo ne treba vezati finansijski za jednu političku stranku jer je ovo budžet svih građana. Budžet je razvojni i socijalni – kazao je Uk.

Ali zastupnik Muamer Bandić (SBiH) smatra da budžet nije razvojni, jer ne vidi razvojne komponente budžeta, posebno u oblasti prostornog razvoja KS, ne vidi ni to da se Vlada opredijelila da riješi Regionalni centar za upravljanje otpadom, a izdvojena sredstva za to su skromna. Zaključio je kako ne postoje posebne komponente infrastrukturnog razvoja,te  da se iz Nacrta budžeta to ne može vidjeli.

Zastupnik Jasmin Šaljić (SBiH) je precizirao "da se sa tri ministarstava ne smiju skidati sredstva", a to je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo sigurnosti.

- Tu se ne trebaju praviti uštede. Ne možemo od tih ministarstava uzimati da bi nešto uštedjeli – istakao je Šaljić i još jednom naglasio da se ne smije uzimati niti od boraca, niti od zdravstva, a sigurnost svih građana treba da je prioritet, te ne treba štedjeti na opremanje policije.

Smatra propustom što Skupština KS nije stala u odbranu i nije zaštitila gradonačelnicu Sarajeva Benjamine Karić od napada i prijetnji koje se dešavaju u posljednje vrijeme.

Zastupnica Marijela Hašimbegović (DF) je kazala da je opoziciji jasno zašto je došlo do umanjenja budžeta za 200 miliona KM, jasno je i zašto je povećana osnovica za dodatne budžetske korisnike, ali i što je došlo do umanjenja domaćeg zaduženja na račun ino zaduženja.

VEZANI TEKST - Vlada je poslala poruku da je zagađeni zrak nebitan

- Budžet bi trebao biti prezentacija određenih vrijednosti. Nacrt budžeta nije ni razvojni ni socijalni, a programski svakako nije. Moje intimne želje su da uskoro vidimo programski budžet, jer će samo takav budžet taksativno objasniti stavke, bit će transparentan i razumljiv – istakla je Hašimbegović.

Zaključak opozicije je da je usljed brzine donošenja nacrta budžeta, vidljiv nedostatak vizije, ali očekuju da će nova Vlada napraviti balans i da će donijeti kvalitetniji dokument.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.