open-navfaktor-logo
search
Upućen zahtjev
SDA, DF, SDP, SBiH i drugi traže hitan sastanak sa ambasadorima zbog Srebrenice
Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Pokret demokratske akcije (PDA), Narod i pravda (NIP), Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) uputili su zahtjev za hitni sastanak sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske, kao i predstavnicima Delegacije EU-a u BiH i OSCE-a u BiH.
23.02.2021. u 15:18
get url
text

Sastanak je zatražen zbog novonastale situacije u vezi sa, kako se navodi, opravdanim bojkotom izbornog procesa u Srebrenici.

- Političke stranke koje su podržale inicijativu Moja adresa: Srebrenica i zajedničkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića odlučne su da nastave borbu za ostvarivanje potpune ravnopravnosti svih građana i njihovog prava na povratak, te da se odlučno suprotstave svakom vidu diskriminacije i segregacije.

Obavezali smo se na kontinuirano suprotstavljanje politikama koje glorifikuju ratne zločince, negiraju genocid u srebrenici i ne prihvataju presude Međunarodnog suda pravde, Haškog tribunala i Suda BiH.

Na našem zajedničkom sastanku u Srebrenici 18.2.2021. istaknuta je važnost nastavka nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice, a imajući u vidu stvarno stanje po pitanju ograničenja prava na ostvarivanje biračkog prava brojnih građana Srebrenice u inostranstvu i grube malverzacije sa glasanjem putem pošte.

Procijenjeno je da će ograničenje i manipulacije u izbornom procesu imati ogroman utjecaj na odnose i proces uspostave vlasti u Srebrenici nakon izbora, te smo donijeli jednoglasan zaključak da podržimo odluku predstavnika probosanskih političkih partija u Srebrenici okupljenih oko Inicijative Moja adresa: Srebrenica o potpunom bojkotu izbora - navodi se u zahtjevu koji možete vidjeti ispod:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.