open-navfaktor-logo
search
Kriju suštinske probleme
SDA: Dilema o lokaciji apelacionog suda je lažna, treba predvidjeti osnivanje vrhovnog suda BiH
Nametanjem lažne dileme o lokaciji apelacionog suda, vladajuća koalicija neće uspjeti sakriti suštinske probleme Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, čije usvajanje je jedna od obaveza za donošenje odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, saopćeno je iz Stranke demokratske acije.
12.02.2024. u 13:10
get url
text

Iz SDA podsjećaju da je Evropska komisija u Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji jasno zatražila uspostavu pravosudnog tijela koje bi osiguralo dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini. To, navode iz SDA, znači uspostavu vrhovnog suda BiH koji bi bio četvrta sudska instanca, a ne samo uspostavu odvojenog apelacionog odjeljenja Suda BiH.

- Naročito je neprihvatljiva namjera vladajuće koalicije da Zakonom o sudovima umanji nadležnosti Suda BiH na način da ograniči krivičnu nadležnost te institucije samo na djela počinjena na prostoru oba bosanskohercegovačka entiteta, dok ona krivična djela počinjena na prostoru samo jednog entiteta ne bi bila u nadležnosti Suda BiH.

Zakon o sudovima BiH treba predvidjeti osnivanje vrhovnog suda BiH koji bi bio smješten u Sarajevu, što je obaveza Bosne i Hercegovine na evropskom putu, i nikakva parcijalna rješenja i reduciranja postojećih nadležnosti Suda BiH, prikrivrena lažnom dilemom o lokaciji novoosnovane sudske instance, ne dolaze u obzir i neće proći onako kako je vladajuća koalicija zamislila, navodi se u saopćenju za javnost SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.