open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Cazinu
SDA i NES ocijenili da je odnos "Trojke" prema SNSD-u i HDZ-u nanio veliku štetu interesima bošnjačkog naroda
Delegacija Stranke demokratske akcije, predvođena predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, posjetila je danas Grad Cazin gdje je domaćin sastanka bio gradonačelnik Nermin Ogrešević, koji je ujedno predvodio i delegaciju Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine.
19.07.2023. u 18:19
get url
text

Na sastanku je razgovarano o privredno-ekonomskim aktivnostima, započetim investicijskim i infrastrukturnim projektima na području grada Cazina, kao i o prioritetnim razvojnim projektima koji su neophodni za poboljšanje cestovne infrastrukture i saobraćajne povezanosti Unsko-sanskog kantona.

Također, na sastanku je razgovarano i o društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i najvažnijim pitanjima čije se rješavanje očekuje u narednom periodu.

Sagovornici su izrazili spremnost za usaglašavanje stavova i principa djelovanja, koordinacije aktivnosti, te definisanja adekvatnog odgovora na aktuelne i nadolazeće izazove radi zaštite i odbrane ustavnog poretka i pravnog sistema, stabilizacije političke situacije, kao i nastavka euroatlanskog puta Bosne i Hercegovine.

Posebna pažnja posvećena je udarima na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine od strane vlasti entiteta RS, o izmjenama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, rješavanju pitanja državne imovine, funkcionisanju i izboru sudija Ustavnog suda BiH, te ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Ocijenjeno je da je odnos stranaka "Trojke" prema SNSD-u i HDZ-u BiH i popustljivost prema tim stranakama u zamjenu za ulazak u vlast nanijela veliku štetu interesima države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.

U delegaciji SDA bili su i predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK Jasmin Musić, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudin Dedić i predsjednik Gradskog odbora SDA Cazin Nijaz Hušić.

Delegaciju NES-a činili su predsjednik Nermin Ogrešević, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Jasmin Emrić, premijer Vlade USK-a Mustafa Ružnić i predsjedavajući Gradskog vijeća grada Cazina Rifet Hozanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.