open-navfaktor-logo
search
Izborni rezultati
SDA i NES osvojili po osam skupštinskih mandata u Unsko-sanskom kantonu
Stranka demokratske akcije (SDA) i Narodni evropski savez (NES) na Općim izborima osvojili su po osam mandata u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK). To je potvrdila Centralna izborna komisija, objavom zvaničnih rezultata Općih izbora 2022. godine. 
25.10.2022. u 10:37
get url
text

Kandidati Stranke demokratske akcije za Skupštinu USK dobili su ukupno 22.943 glasa, dok je kandidatska lista Narodnog evropskog saveza imala 1.200 glasova manje.

U Klubu kantonalnih skupštinskih zastupnika SDA bit će: Jasmin Musić, Mehmed Mahmić, Zinajda Hadžić, Asmir Ćufurović, Emir Šabić, Aida Pašić, Abid Mulalić i Ines Delić. Zastupnici politike i stavova NES-a u skupštinskim klupama trebali bi biti aktuelni premijer USK Mustafa Ružnić koji je gledajući pojedinačno dobio najveće povjerenje građana Kantona za upravo ovaj nivo vlasti (14. 116 glasova), te Emir Dautović, Ifeta Kadić, Tanja Šantić, Hajrudin Halilović, Agan Bunić, Amir Murić i Nijaz Kadirić.

Eventualna koalicija ovih političkih oponenata nije vjerovatna, barem na osnovu onoga što je obilježilo prethodni skupštinski mandat.

 - Stranka demokratske akcije je dobila najviše glasova građana Unsko-sanskog kantona, te se još jednom potvrdila kao vodeća politička opcija. Upravo zbog toga ćemo insistirati na našim principima i stavovima, što će odrediti i naše daljnje postupanje - kazao je Jasmin Musić iz Stranke demokratske akcije.

Aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić izrazio je zadovoljstvo izbornim rezultatom Narodnog evropskog saveza, te apostrofirao kako su građani jasno rekli ko bi trebao biti premijer.

 - Veliki broj građana nam je ponovo ukazao povjerenje, što je sigurno i potvrda kvalitetnog rada u protekle četiri godine. Pokušat ćemo nastaviti u tom pravcu, jer mislim da su građani svojim glasovima jasno rekli i ko bi trebao biti kantonalni premijer - riječi su aktuelnog premijera Ružnića.

Od preostalih 14 zastupničkih mjesta u Kantonalnoj skupštini, po tri su pripala Socijaldemokratskoj partiji (SDP), Demokratskoj fronti (DF) i Pokretu za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), dok će Narod i pravda (NiP) u ovom četvrogodišnjem mandatu participirati sa dva mandata. Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Laburistička stranka i Naša stranka imat će po jednog zastupnika.

Najviše glasova na kandidatskoj listi PoMAK-a za Skupštinu USK dobio je trenutni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji se još nije očitovao o tome da li će grad na Uni ubrzo imati vanredne gradonačelničke izbore.

 - O tome još ne možemo govoriti, s obzirom da će to biti unutarstranačka odluka. Ono što možemo reći jeste da ne želimo pod svaku cijenu biti dio kantonalne vlasti. Nećemo ni pregovarati sa nositeljima negativnih političkih pojava u protekle četiri godine, a to je naravno Narodni evropski savez. Ukoliko uspijemo naći neki drugi politički dogovor ili opciju, mogu i dalje potvrditi svoju spremnost da eventualno budem premijer - izjavio je Fazlić.

Građani su odlučili i kako će u narednom skupštinskom sazivu Unsko-sanskog kantona biti 11 zastupnika iz prethodnog mandata, koji je bio obilježen nestabilnom političkom većinom. Svojim su glasovima ovaj put izabrali svega četiri ili pet novih i mladih političkih lica, dok će među 30 skupštinskih zastupnika u predstojećem mandatu biti ukupno deset žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.