open-navfaktor-logo
search
Priče pale u vodu
SDA: Izvještaj EK konstatovao neuspjeh bh. vlasti, pozivamo na stalno zasjedanje Vijeća ministara i Parlamenta BiH
Izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu nedvosmisleno je pokazao da aktuelna vlast nije uspjela osigurati potreban napredak u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu koji bi našoj zemlji donijeli preporuku za otvaranje pregovora o članstvu.
09.11.2023. u 13:44
get url
text

Umjesto toga je nanovo konstatovano da je za otvaranje pregovora potrebno ispuniti niz kriterija koji su usklađeni sa zahtjevom za članstvo u EU definiranih u Mišljenju Evropske komisije o 14 prioriteta, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

- Nakon ovakvog izvještaja padaju u vodu sve priče namijenjene bh. javnosti o navodnim "uspjesima politike kompromisa", "nikada zabilježenom napretku na EU putu" i "historijskim sjednicama".

S druge strane, izvještaj Evropske komisije je najblaže kazano kontradiktoran. U njemu se kao napredak ocjenjuje brzo formiranje vlasti na državnom nivou u kojoj je i SNSD Milorada Dodika, a onda se značajan dio izvještaja posvećuje politici Milorada Dodika koja se definiše kao najveći problem i opstrukcija napretku države prema EU. Šta je onda pohvalno u brzom formiranju vlasti koja svjesno ne želi ispunjavati obaveze za otvaranje pregovora? Istovremeno, EU odbija uvesti sankcije Dodiku kakve su mu već uveli SAD i Velika Britanija - konstatuju iz SDA.

Navode da je značajna i konstatacija u izvještaju da je "nova vlada entiteta Federacija, na čelu sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, imenovana krajem aprila, a nakon što je Visoki predstavnik suspendovao Ustav entiteta Federacija kako bi to omogućio".

- Evopska komisija priznaje da je međunarodni faktor imao presudnu ulogu u formiranju vlasti koja nije uspjela da osigura dovoljan napredak na EU putu. Time se potcrtava i njihova odgovornost za očigledno promašeni koncept.

Zabrinjavajuća poruka je da BiH nije dobila bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, državama s kojima smo u paketu dobili kandidatski status. Isključivanje BiH iz ovog paketa moglo bi proizvesti dodatne negativne posljedice - navode iz SDA.

Dodaju da je "tračak nade mogućnost da BiH do narednog zasjedanja Evropskog vijeća ispuni dio kriterija koji bi doveli do pozitivne odluke".

- Umjesto što neuspjeh pokušavaju prikriti spinovima i jezičkim vratolomijama, pozivamo aktuelnu vlast da vrijeme do sjednice Evropskog vijeća iskoristi za stalno zasjedanje Vijeće ministara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se učinilo sve što je neophodno za ispunjavanje uvjeta koji će BiH omogućiti otvaranje pregovora - zaključuju iz SDA, te dodaju da je ta stranka čvrsto opredijeljena za euroatlanski put BiH i uvijek će dati podršku svim rješenjima koja ispunjavaju evropske standarde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.