open-navfaktor-logo
search
Podržali depolitizaciju
SDA: Izvještaj o stanju u pravosuđu potvrdio slabosti na koje godinama ukazujemo
Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja izvještaj Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o utvrđivanju stanja u pravosuđu u kojem je konstatovan niz slabosti pravosudnog sistema BiH na koje godinama ukazujemo.
07.07.2022. u 16:09
get url
text

Činjenica da su tužioci i sudije, navodi se u saopćenju, u svojim izjavama pred Komisijom sami potvrdili da je postojao politički utjecaj na pravosuđe koji se realizirao preko smijenjenih predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i glavne tužiteljice Gordane Tadić, jasan je pokazatelj da pravosudni sistem mora hitno biti reformisan.

- Smjene Tegeltije i Tadić morale bi biti samo prvi korak u procesu povratka integriteta pravosudnog sistema. Krajnje je vrijeme da se poduzmu konkretne mjere u ostvarenju tog cilja, u skladu sa preporukama Komisije - kažu iz SDA i dodaju:

- SDA će snažno podržati depolitizaciju pravosuđa, efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u svim dijelovima BiH,  provjeru rukovodećih kadrova u sudovima i tužilaštvima na svim nivoima, kao i njihovih imovinskih kartona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.