open-navfaktor-logo
search
Logika Naše stranke
SDA je nacionalna, HDZ nije: Lovac je zaslužniji za slobodan Mostar od Baralije, ali nije gradonačelnik
Naša stranka, tačnije dvije vijećnice Irma Baralija i Boška Ćavar, presudila je ko će biti gradonačelnik Mostara u naredne četiri godine.
17.02.2021. u 21:23
get url
text

Ni Neretva ni Radobolja, a ni silni spinovi koji se plasiraju u javnosti ne mogu izbrisati tu činjenicu i oprati ih od te odgovornosti. Džabe i saopćenje HRS-a u kojem kažu da su njihova tri glasa bila presudna da Mario Kordić bude gradonačelnik, a ne Zlatko Guzin sa glasom manje (17:16).

VEZANI TEKST - Nikšić: Je li ucjena iz Naše stranke da mora biti Baralija; BiH za SDP nije samo Sarajevo

- Kruže glasine da je izbor gradonačelnika Mostara trgovina između HDZ-a i SDA, koja se čak dovodi u vezu sa imenovanjima u važnim ustanovama poput KCUS-a. Tu ima dima – kazao je nedavno u izjavi za Federalni radio "principijelni" član Naše stranke i poznati "interešdžija preletač", državni zastupnik Damir Arnaut.

Tu trgovinu, ako je zaista i postojala, mogla je spriječiti upravo Naša stranka. Baralija i Ćavar bi svojim glasovima za Guzina, naljutile Čovića koji bi onda "naložio" federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću da smijeni Sebiju Izetbegović, a potom blokirao sve što se blokirati može – ne samo Vladu FBiH i HNK, već i dalje i više.

Kada već Baralija poručuje da je SDA izdala i izručila Mostar HDZ-u, bilo bi lijepo kada bi svekolikoj javnosti pojasnila, zašto je tražila prekid sjednice 12. februara uz obrazloženje da će BH blok predložiti "rotirajućeg" gradonačelnika.

Da je prošao ovaj prijedlog, koji je prihvatila i Koalicija za Mostar i Prva mostarska partija, Baralija je mogla biti makar 16 mjeseci gradonačelnica i na djelu demonstrirati svo svoje političko umijeće i donijeti preporod u ovom gradu. Ona koja je predložila i prekid sjednice i iznijela koncept "rotirajućeg" gradonačelnika, odustala je od svega u nastavaku sjednice (zašto, ne zna se), te kontra partnera iz BH bloka i PMP-a, bila suzdržana uz Ćavar.

Mostar nije usamljen primjer, gdje je Naša stranka kako to voli istaknuti njen predsjednik Predrag Kojović "principijelna, dosljedna i da nikada neće u koaliciju sa nacionalnim strankama".

Upravo ta principijelna Naša stranka u Tuzlanskom kantonu je sa partnerima eliminirala iz vlasti "nacionalnu stranku SDA", a uvela "nenacionalni HDZ" i "nenacionalnu Kukićevu PDA" u vlast. To što SDA ima najviše zastupnika, a HDZ niti jednog u Skupštinib nije bio problem. Bitna je bila samo eliminicija "nacionalne SDA".

I prije tri godine, Kojović je poručivao da dok god je on na čelu "njihove stranke", nikada neće u koaliciju sa "nacionalnom SDA".

Toj principijelnoj i dosljednoj Našoj stranci ne bi bili mrski glasovi Koalicije za Mostar, u kojoj je nekoliko stranaka među kojima i "nacionalna SDA", ali da su otišli u glasačku kutiju za Irmu Baraliju.

Ultimatum je glasio – Baralija je crvena linija ispod koje nećemo ići tokom razgovora sa Koalicijom za Mostar. Mi nećemo glasati za vašeg Guzina, ali očekujemo da vi glasate za našu Baraliju. Pa čak i da glasate, pa Baralija bude gradonačelnica mi nećemo s vama jer ste vi "nacionalisti".

U posljednjih nekoliko godina Naša stranka pokazala je da joj nije mrska HDZ, ali da joj je itekako mrska SDA.

VEZANI TEKST - SDA Mostar: Nikakvi spinovi ne mogu sakriti činjenicu da su Naša stranka i Baralija izdali Mostarce!

Prisjetimo se, znali su da Boriša Falatar nema nikakvih izgleda, ali su ga 2018. kandidirali za člana Predsjedništva BiH samo da bi osnažio Dragana Čovića, a oslabio Željka Komšića.

Kao i na tom, tako i na primjeru Mostara, Naša stranka je odabralu stranu, "zna se HDZ" ( jedan od izbornih slogana ove stranke u vrijeme Franje Tuđmana).

Vratimo se sad na silu nametanja kroz žestoku medijsku kampanju kako jedini spas za grad na Neretvi predstavlja Irma Baralija. Čak ni Arman Zalihić, iz BH bloka u kojem su zajedno nastupili na izborima 20. decembra, nije dovoljno dobar, jer nije iz Naše stranke i jer mu ime nije Irma Baralija.

Dan prije održavanja sjednice 12. februara, Zalihić se oglasio na društvenim mrežama.

- Pozivam kolegicu Baraliju van i pitam je u "četiri oka": "Irma, šta ćemo?", na što dobijam odgovor: "Kandidiraj se, glasat ću i ja za tebe". Da mi nije dala takav nedvosmislen odgovor podrške, ne bih se kandidirao. Nakon toga prihvatam zaključak, uz napomenu da nikom nisam dao obećanje kako nakon kandidature neću tražiti petodnevnu pauzu za konsultacije....

... Simptomatično je da, nakon moje kandidature, potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić objavljuje u medijima da se zbog SDP-a u Mostaru raspada BH blok što je prijetnja i na državnom nivou. Vjerovatno nakon te objave, kolegica Irma Baralija mijenja stav i odlučuje ostati na sjednici, te tako "gazi riječ" koju mi je dala par minuta ranije. Dakle, dok su SDP i PMP odlučivali u mostarskoj vijećnici, NS je odlučivao u stranačkoj centrali u Sarajevu!- napisao je između ostalog Zalihić.

U konačnici, na sjednici 15. februara i tri vijećnika SDP-a i dva PMP-a glasala su za Guzina, jer su shvatili da se vodi borba između dva koncepta budućnosti grada na Neretvi. Principijelne i suzdržane ostale su samo Baralija i Ćavar.

I na red dolazi sada prosta računica. Matematički, čak i da je Koalicija za Mostar (11 vijećnika) uz BH Blok (5 vijećnika) odlučila podržati Baraliju, ona ne bi mogla biti izabrana za gradonačelnicu. Jer Prva mostarska partija koja ima dva vijećnika odmah je poručila da njoj neće dati glas. Baralija bi dakle imala 16 glasova, nasuprot Kordića koji bi opet dobio 17 glasova ( 13 HDZ-a, tri HRS-a i jedan "Ostajte ovdje"). I onda bi Naša stranka, kao što se vidi iz dosadašnjeg im djelovanja i prakse, izašla sa spinom kako je PMP izdala Mostar. 

A priča i medijski pritisci, da baš Baralija mora biti gradonačelnica Mostara krenule su odmah po donošenju odluke da se Lokalni izbori u Mostaru održe 20. decembra, dok se prošle godine u ljeto suptilno provlačila u javnosti. 

VEZANI TEKST - Gore društvene mreže, ovo su reakcije na izbor gradonačelnika Mostara

Glavni argument je bio taj što je "zbog odluke Evropskog suda za ljudska prava nakon 12 godina isključivo ona omogućila održavanje izbora u Mostaru". Da lideri SDA i HDZ-a nisu sjeli ljetos i potpisali Sporazum, teško da bi strazburška presuda bila presudna. Baš kao što su više od decenije na čekanju "Sejdić-Finci", "Zornić", "Ilijaz Pilav" i druge. Te presude za Našu stranku nisu bitne, jer njihovi članovi nisu podnijeli apelacije.  

Nebitno je i to što je Baralija osvojila četiri puta manje glasova od Guzina na izborima. To za Našu stranku nije nikakvo mjerilo, kao ni biografija Zlatka Guzina kojoj se "pera ne može odbiti". Jedini mu je grijeh što ga je predložila SDA.

Semir Drljević Lovac, heroj odbrane Mostara i predsjednik PMP-a 

- Mostaru treba gradonačelnica koja voli cijeli Mostar i voli sve njegove stanovnike i zahvaljajući njoj su i održani izbori. Ovo je prijedlog koji ćemo mi zauzeti kao BH blok i bit ćemo otvoreni za poziv ko god je spreman da razgovara - kazao je Kojović nakon izbora u Mostaru. 

A ako ćemo već po zaslugama za Grad Mostar, i o čovjeku koji voli cijeli Mostar, i zahvaljujući kojem (uz naravno sve njegove saborce) i Baralija i Ćavar danas slobodno žive u gradu na Neretvi, onda gradonačelnik je trebao biti Semir Drljević Lovac, jedan od heroja odbrane ovoga grada i predsjednik Prve mostarske partije.

Koji uzgred, što treba stalno imati na umu, ipak nije po ukusu Baralije i bratije zbog ratne prošlosti jer se borio protiv UZP-a kojeg su njih dvije svojom suzdržanošću indirektno podržale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.