open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
SDA Kalesija: Ramić i Tulumović dali podršku Zijadu Kulaniću
Općinska organizacija SDA Kalesija na održanoj press konferenciji predstavila je stanje o ulaganjima u kalesijsku općinu u proteklom periodu.
31.10.2020. u 12:38
get url
text
SDA Kalesija
SDA Kalesija

Govorili su federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, premijer Vlade TK Denijal Tulumović i kandidat SDA za načelnika općine Kalesija Zijad Kulanić. Tako su građani općine Kalesija mogli iz prve ruke saznati činjenice o ulaganjima u ovu Općinu od strane federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Vlade TK.

Ramić je u svom izlaganju jasno istakao da je dosadašnja podrška općini Kalesija bila u funkciji pomoći građanima, kao lokalne zajednice koja je puno stradala u toku agresije, i da se ni u kom slučaju nije odnosila na ličnu podršku aktuelnom načelniku za predstojeće izbore. Naglasio je jasnu stranačku podršku Zijadu Kulaniću kao kandidatu za načelnika općine Kalesija, i zatim naveo da su ulaganja Vlade FBiH u općinu Kalesiju u periodu 2015-2020. godine iznosila 30 miliona i 226 hiljada KM.

Također, je naveo da su rezervisana sredstva od pet miliona i 75 hiljada KM za završetak zgrada u Kalesiji (99 stambenih jedinica), ali da radovi još nisu počeli zato što općina Kalesija nije ispunila svoj dio obaveza (izrada projektne dokumentacije).

S druge strane, Vlada FBiH je kroz podršku nižim nivoima vlasti izdvojila oko 700 hiljada KM, od toga u ovoj godini 325 hiljada KM. Kada se radi o zajedničkim projektima povezivanja dijelova općine Kalesije (putevi prema Tupkoviću i povezivanje Hrasna sa Kalesijom preko Dubnice), u ovoj godini treba izdvojiti oko 630 hiljada KM u čemu općina Kalesija učestvuje sa 75 hiljada KM, a ostalo su sredstva federalnog ministarstva. Dakle, u ovim projektima općina Kalesija učestvuje sa 11 posto, a u javnosti je predstavljeno da općinski načelnik finansira te projekte.

Premijer Vlade TK Denijal Tulumović naveo je da ulaganja sa kantonalnog nivoa prema općini Kalesija nisu bila većeg obima samo zbog toga što općina Kalesija nije aplicirala svoje projekte prema kantonalnim ministarstvima (odobreno 393 hiljade KM u ovoj godini, s tim da je dio sredstava prenijet iz 2019. godine). Iznio je zabrinjavajući podatak da je općina Kalesija u prethodnoj godini povukla od kantonalne vlade najmanje sredstava od svih općina na TK, što je direktan rezultat izostanka apliciranja na projekte vlade. Iznio je svoje izvinjenje građanima Kalesije zbog te činjenice, pominjući u tom kontekstu i načelnika općine Kalesija, i naveo da do toga nije došlo zbog nerada vlade već zbog struktura na lokalnom nivou.

Zijad Kulanić, kandidat SDA za načelnika općine Kalesija, zahvalio se Vladi FBiH i Vladi TK na dosadašnjim ulaganjima i obećao da će, ako mu građani općine Kalesija pruže podršku dati sve od sebe kako bi privukao veća ulaganja na područje općine. Naveo je da ima čvrsta obećanja premijera Tulumovića i ministra Ramića da će se se saradnja nastaviti, tako da će nakon njegove pobjede u Kalesiji biti puno više realizovanih projekata, za dobrobit svih građana općine Kalesija.

Press konferenciji su ispred OO SDA Kalesija prisustvovali još i Hasiba Kurtić, predsjednica SDA Kalesija i zastupnica u skupštini TK, Fadil Alić, nosilac liste SDA za općinsko vijeće i Adnan Kamerić, potpredsjednik OO SDA Kalesija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.