open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", postigla katastrofalni dogovor u Laktašima, i kao da su američki zvaničnici...
Iznimno važnu posjetu pomoćnika državnog sekretara SAD Jamesa O'Briena i visoke delegacije NATO saveza, njihovu podršku Bosni i Hercegovini i poruke o državnoj imovini, Ustavnom sudu BiH, Izbornom zakonu, NATO putu i Južnoj gasnoj interkonekciji, čelnici stranaka "Trojke" diletantski pokušavaju iskoristiti u dnevno-političke svrhe, vrijeđajući inteligenciju građanima, poručili su danas iz Stranke demokratske akcije.  
03.02.2024. u 17:19
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka" o posjetama međunarodnih zvaničnika: Jasna poruka da je dogovor domaćih aktera poželjan, ali ucjene neprihvatljive

- Iako su već duže od godinu na vlasti, iako snose punu odgovornost za stanje u državi, čelnici "Trojke" pažnju javnosti sa svoje nekompetentnosti i promašaja prozirnim spinovima nastoje usmjeriti na opoziciju, ponavljanjem bajatih izmišljotina.

Predsjednici SDP-a, NIP-a i NS-a kao da žive u paralelnoj stvarnosti, kao da nisu dio vladajuće koalicije sa SNSD-om i HDZ-om, i kao da se upućene poruke stranih zvaničnika ne odnose na njih. 

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", postigla katastrofalni dogovor u Laktašima, i kao da su američki zvaničnici pohvalili a ne žestoko kritikovali taj sporazum.

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", pristala da sa Dodikom i Čovićem pregovara o Ustavnom sudu BiH i odlasku međunarodnih sudija.

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", iz koalicionog sporazuma sa SNSD-om i HDZ-om izbrisala NATO put naše zemlje, i kao da je neko drugi a ne oni propustio da pošalje Program reformi u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u za 2023. godinu, što je bivša vlast činila četiri godine zaredom.

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", dogovorom iz Laktaša odgodio usvajanje u Parlamentu ili nametanje od strane visokog predstavnika izmjena Izbornog zakona o fer i poštenim izborima.

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", propustila da u Vijeću ministara donese odluku o Južnoj gasnoj interkonekciji i u dogovoru sa HDZ-om povuče iz parlamentarne procedure u Federalnom parlamentu zakon koji je već bio usvojen u Zastupničkom domu.

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", pristala da razgovara o izmjenama Izbornog zakona bez promjene Ustava i implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", izabrala Marinka Čavaru, koji je na "crnoj listi" SAD-a za predsjedavajućeg jednog doma Parlamenta BiH. 

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", u Federaciji formirala vlast sa PDA Mirsada Kukića, koji je također na "crnoj listi" SAD-a. 

Kao da je neko drugi, a ne Nermin Nikšić, državnu imovinu uporedio sa "nekom tamo njivom".

VEZANI TEKST - Nemiri u raju: Ko je nervozniji, Konaković zbog Laktaša ili Dodik zbog NATO-a

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", privatne i stranačke interese Milorada Dodika stavio iznad interesa države omogućivši njegovom kumu da za basnoslovan iznos proda zgradu Upravi za indirektno oporezivanje, što nije uspijevao godinama u vrijeme bivše vlasti.

Kao da je neko drugi, a ne Elemedin Konaković, požurio da postigne dogovor u Laktašima nekoliko dana nakon što mu je Dodik zaprijetio da će objaviti informacije o njegovim vezama sa narko-kartelom.

Kao da je neko drugi, a ne "Trojka", stranačke interesa HDZ-a stavio iznad interesa države uporno pokušavajući da u Ustavni sud BiH imenuje Marina Vukoju.

Kao da je neko drugi, a ne Edin Forto, privatne interese Dragana Čovića stavio iznad državnih, omogućivši njegovom zetu doživotni mandat u državnoj instituciji BHANSA.

Nabrojani i niz drugih poteza "Trojke", kao i samo saopćenje nakon posjeta važnih međunarodnih zvaničnika, na najbolji način potcrtavaju njihovo neznanje, nesposobnost i diletanstki odnos prema interesima države, ali i u odnosima sa partnerima iz SNSD-a i HDZ-a - navodi se u saopćenju SDA.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.