open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
SDA: Kukić, Radončić i Bh. blok pokušavaju doći na vlast protivno Ustavu i zakonima TK
Pokušaj dijela političkih stranaka (PDA, SDP, NS i SBB) da na nezakonitoj sjednici preuzmu vlast u Tuzlanskom kantonu predstavlja udar na ustavni poredak na što moraju reagirati pravosudne institucije, saopćili su iz Stranke demokratske akcije.
31.12.2020. u 16:44
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

- Očekujemo da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odmah reagira, kako bi se izbjegle dalekosežne posljedice. 

Poštujući procedure utvrđene u Poslovniku o radu Skupštine TK, predsjedavajući Žarko Vujović je sazvao javnu i zvaničnu sjednicu Skupštine na kojoj se nije pojavio dio zastupnika, a onda je stigla informacija da su navodno ti zastupnici organizirali "svoju" sjednicu. Osim što predstavlja izigravanje procedura, riječ je i o izuzetno opasnom pravnom nasilju. 

Ako bi se ovakva praksa prihvatila, onda bi svako imao pravo da se, bez obzira na Ustav i zakone, na skupštinskom hodniku proglasi vlašću, što vodi ka anarhiji.

Ovakvim igrama dovode se u pitanje temeljni ustavni odnosi unutar Tuzlanskog kantona i ugrožava se normalno funkcionisanje Kantona, uključujući plate i naknade budžetskih korisnika, što može imati vrlo ozbiljne implikacije. 

Niko, pa ni  Kukić, Radončić i Bh. blok, nema pravo da, u pokušaju preuzimanja vlasti, krši Ustav i zakonske procedure, te da to radi preko leđa građana i ljudi koji pošteno zarađuju svoje plate. Pozivamo navedene političke subjekte da se vrate u okvire Ustava i zakona, pa ako žele pokušati da preuzmu vlast neka to urade kako zakon nalaže, jer drugačije je nemoguće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.