open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
SDA Mostar: HDZ nije glasao ni za jedan prijedlog Statuta, time ni za onaj potpisan u Sporazumu
U toku jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Mostar na najvažnijoj tački za normalne odnose i funkcionisanje Grada Mostara usvajanju Statuta Grada Mostara imali smo priliku viditi odustajanje HDZ-a BiH od političkog Sporazuma koji je donesen i potpisan za Mostar, saopćeno je danas iz Gradskog odbora SDA Mostar.
24.02.2023. u 12:33
get url
text

Kako navode u saopćenju, Klub vijećnika HDZ-a nije glasao niti za jedan od prijedloga Statuta koje su dostavili u Stručnu službu vijeća, time ni za onaj koji su potpisali u Sporazumu za Mostar koji je produkt višegodišnjih teških pregovora da Mostar normalno funkcioniše i da u njemu svi građani imaju jednaka prava.

- Kulminacija ovakve dvolične politike dogodila se na  sjednici Gradskog vijeća, kada je valjda svima trebalo biti jasno da se ne želi provesti dogovoreno, a Mostar konačno izvući iz zone pravne i političke nesigurnosti. Ponašanje određenih političkih subjekata, u smislu praktičkog blokiranja usvajanja Statuta, sada je potpuno jasno, ali je ovo ujedno i pravi test kredibilnosti najviših predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini. 

Na sjednici smo imali priliku viditi veliki zaokret u stavovima, grubo kršenje dogovora, neprincipijelnost,  spremnost na daljnju neizvjesnost i podjelu, vraćanje političkih procesa u Mostaru 15 godina unazad na početak što nakon ovakvih postupaka stoji u potpunosti na odgovornosti HDZ-u - navode u saopćenju.

Dalje ističu da odredbe Mostarskog sporazuma više su nego jasne i ne ostavljaju mjesta za bilo kakvo naknadno tumačenje.

- Usaglašeni Statut Grada Mostara se morao usvojiti već na prvoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća, ali se to iz dobro poznatih političkih kuhinja uporno izbjegavalo, čak kad nije bilo nikakvog vidljivog razloga za opstrukciju. 

Ovakvim postupanjem HDZ, koji se voli istaknuti kao nosilac evropskih vrijednosti, u što samo oni vjeruju, narušio je i u potpunosti obesmislio i integritet i ugled međunarodnih predstavnika koji su bili dio procesa pregovora i konačnog političkog dogovora za Mostar i potpisnici istog: Nj.E. Eric Nelson, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler, Šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini,  Nj.E. Matthew Field, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko Ured visokog predstavnika, Kathleen Kavalec, OSCE Misija u Bosni i Hercegovini. Ukoliko garanti ovog sporazuma iz međunarodne zajednice ostanu nijemi na nove opstrukcije i blokade, onda će biti posve jasno kakva se politika vodi, za čije ciljeve i kakve namjere - navode iz mostarske SDA. 

Pozivaju na ponovnu veliku pažnju međunarodnih predstavnika na ovo djelovanje.

- Posebno važno će biti postupanje i reakcija međunarodnih predstavnika  potpisnika Sporazuma za Mostar, na djelovanje HDZ-a koji je  u potpunosti pogazio uticaj i integritet pomenutih predstavnika najrelevantnijih institucija zapadnog svijeta u slučaju Mostara. Sve strane, pa i međunarodni predstavnici u svim prilikama su dogovor za Mostar predstavljali kao historijski u odnosima u Mostaru i kao uspjeh domaće politike da na temelju kompromisa rješava problem koji je već tada imao velike razmjere u međunarodnoj zajednici.

Sadržaj rasprave u Gradskom vijeću nažalost je još jednom pokazao pogubnost razjedinjenih stavova probosanskih političkih stranaka, koje na ovaj način samo stvaraju sve širi prostor za djelovanje onih kojima jedinstveni Mostar je tek fraza, iza koje se krije želja za nacionalnom dominacijom i ekskluzivnošću - navode dalje u saopćenju. 

Pozivaju sve političke subjekte u Gradskom vijeću Grada Mostara, te sve druge političke opcije, kao i cjelokupnu bosanskohercegovačku političku javnost, da se ponovo fokusira na problem političke krize u Mostaru, koja traje već duže vrijeme, iako nas neki žele uvjeriti da je to samo dio navodne demokratske rasprave.

- Ono što možemo obećati građanima Mostara je da nećemo odustati od svojih proklamovanih ciljeva, bez obzira na stavove drugih političkih subjekata i eventualne pritiske.  

Očekujemo da se Sporazum za Mostar ispoštuje i da međunarodni predstavnici posmatraju Mostar u svjetlu nužnog provođenja dogovora kojeg smo svi zajedno potpisali kako bi spriječili pogoršanje odnosa i nove probleme i blokade. Nadamo se,  da se sa djelovanjem koja će preduzeti relevantni međunarodnih predstavnici  neće odugovlačiti i stavljati na stranu zagovoranja drugačijih postupaka u vezi sa odrednicama Sporazuma od onih koje smo svi zajedno dogovorili i potpisali i imamo zajedničku odgovornost da provedemo - navode iz GO SDA Mostar.

SDA Mostar, ističe se dalje u saopćenju, poštuje dogovor i on je bio temelj relaksacije ukupne političke i društvene atmosfere u Mostaru i šansa za novi demokratski početak.

- U suprotnom djelovanju HDZ-a odgovornost za  stanje u Mostaru, ukupne odnose i mogućnost normalnog  funkcionisanja grada leži isključivo na njima.

Bez obzira na sve, GO SDA Mostara ne namjerava odustati od svoje primarne ideje, borbe za Grad Mostar po mjeri svih njegovih građana i naroda, te ostalih. Ne želimo biti dio nikakvih novih "trgovačkih" koalicija ili odustajati od davno dogovorenih i što je najvažnije potpisanih principa koji su trebali pomoći Gradu Mostaru da izađe iz začaranog kruga beskrajnih kriza i profunkcioniše kao normalan, multietnički grad - zaključuje se u saopćenju SDA Mostar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.