open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Na reciklirane laži Dodikove velikosrpske propagande stalno ćemo odgovarati istinom 
Pismo koje su čelni ljudi SNSD-a i zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine uputili Kongresu SAD-a, u kojem se bivši i sadašnji politički i vjerski predstavnici Bošnjaka optužuju za islamski radikalizam, terorizam, antisemitizam i pokušaj dominacije nad drugim narodima, gomila je neistina koje srpski nacionalisti u posljednjih 30 godina konstantno recikliraju, saopćeno je danas iz SDA.
13.11.2023. u 14:01
get url
text

Kako ističu iz SDA, cilj takvih pokušaja je da se u islamofobičnom dijelu međunarodne javnosti gebelsovskim ponavljanjem laži opravda velikodržavni srpski projekat usmjeren protiv države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u njoj. Projekat baziran na udruženom zločinačkom poduhvatu, genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju. 

- Iako je Bosna i Hercegovina zemlja sa izuzetno visokim prisustvom predstavnika međunarodne zajednice, koji sasvim sigurno znaju pravo stanje i odnose u našoj zemlji, na svaku ponovljenu laž se mora odgovoriti ponavljanjem istine. Zbog toga će predstavnici SDA uputiti pismo na iste adrese na koje su pisali zastupnici SNSD-a. U pismu će dodatno biti pojašnjeno da je bazični problem Bosne i Hercegovine pokušaj Milorada Dodika da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. 

Upravo s tim ciljem Dodik i SNSD konstinuirano i sistematski podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, napadaju na ustavno-pravni poredak, na državne institucije Bosne i Hercegovine i lažima pokušavaju oslabiti poziciju bošnjačkih i drugih prodržavnih političkih snaga koje im se u tome suprotstavljaju - naglašavaju iz SDA. 

VEZANI TEKST - Predstavnici RS-a u Parlamentu BiH pisali američkom Senatu i Kongresu: BiH je utočište radikalnih islamista

Istovremeno, dodaju, njihovi napadi, uvrede i omalovažavanja su usmjereni i prema OHR-u i predstavnicima zapadnih država, koje u posljednje vrijeme zauzimaju nešto odlučniji stav prema Dodikovoj separatističkoj  politici.

- To, kao i sudski proces koji je protiv njega pokrenut, uz ostalo su razlozi panike Dodika i njegovih najbližih saradnika. Zbog toga i ne čudi šizofreni potez da se njegovi saradnici, koji su pod američkim sankcijama i koji otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu i glavni su saradnici za širenje ruskog utjecaja na Balkanu, obraćaju Kongresu SAD-a - istakli su iz SDA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.