open-navfaktor-logo
search
Usvojen danas
SDA: Naša inicijativa je pretočena u zakon, pozdravljamo zabranu izgradnje mini hidroelektrana
Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja usvajanje dopune Zakona o električnoj energiji, kojim se predviđa zabrana planiranja i izgradnje novih malih hidroelektrana na području Federacije BiH.
07.07.2022. u 17:43
get url
text

VEZANI TEKST - Dom naroda potvrdio zabranu gradnje malih hidroelektrana

Podsjtili su da je proces pokrenut prije dvije godine Zaključkom o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije, čiji je predlagač bio Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

- SDA je sve vrijeme, unatoč žestokom otporu brojnih lobija, bila lider ovog procesa kroz djelovanje naših kadrova u Vladi i Parlamentu Federacije BiH, te kroz saradnju sa organizacijama za zaštitu okoliša i našim međunarodnim partnerima - saopćeno je iz ove stranke.

Zabrana izgradnje novih mini hidroelektrana značajno će doprinijeti zaštiti okoliša i prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, dodaju iz SDA,te sačuvati domaće turističke potencijale.  Istovremeno, energetski potencijali naše zemlje neće biti ugroženi jer ćemo intenzivirati izradu i usvajanje potrebnih zakona, koji će uz velike energetske projekte, osigurati i jačanje kapaciteta obnovljivih izvora energije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.