open-navfaktor-logo
search
Zabrinjava šutnja Trojke
SDA: Nedopustivim napadima na Islamsku zajednicu pokušavaju se ušutkati oni koji brane državu
Kampanja koju vlasti entiteta RS i HNS vode protiv Islamske zajednice i Bošnjaka neodoljivo podsjeća na kampanju koja se vodila početkom 90-ih godina, što je bila uvertira za brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu, za etničko čišćenje i sistemske masovne zločine koji su kulminirali genocidom.
06.03.2023. u 12:48
get url
text

Saopćeno je ovo danas iz Stranke demokratske akcije povodom burnih reakcija na izjavu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića o branjenju države i njenih institucija. 

- Posebno je indikativno da u sinhronizovanom napadu učestvuju sljedbenici politika koje su presuđene za genocid i etničko ćišćenje, odnosno udruženi zločinački poduhvat, kojima je tokom agresije cilj bio podjela Bosne i Hercegovine.

Sistemski napadi na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini pokušaj su da zamjenom teza odgovornost za svoje antidržavne postupke i prijeteću šovinistički retoriku prebace na one koji štite Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i institucije - navode iz SDA.

U saopćenju se dodaje da "oni vrlo dobro znaju da je Islamska zajednica imala i ima časnu ulogu, da nije inicirala i ohrabrivala stravične zločine počinjene u ratu, niti je blagosiljala njihove počinitelje, kao što nakon rata nije štitila i slavila zločince, pravdala zločine, te zagovarala velikodržavne projekte".

- Radili su i rade to upravo oni koji prozivaju reisa Kavazovića.

Stav reisu-l-uleme Kavazovića da će bosanskohercegovačke patriote braniti institucije Bosne i Hercegovine, a zatim i državu svim sredstvima, pa i oružjem, je činjenica. Izjavu da će neko braniti vlastitu državu kao prijetnju mogu tretirati samo oni koji tu državu žele napasti, podijeliti ili urušiti njene institucije.

Dodik i HNS ovakvim napadima neće uvesti autocenzuru niti pokolebati patriote koji su spremni sa sačuvaju vlastitu državu, niti mogu sakriti svoju odgovornost za njeno podrivanje - podvukli u saopćenju iz SDA.

U svemu ovome je, ističu iz SDA, "poražavajuća i zabrinjavajuća šutnja takozvane 'Trojke'".

- Njome se pokazuje da među strankama koje se svrstavaju u probosanske nažalost  ima i onih kojima je umjesto odbrane državnih i vjerskih institucija prioritet naklonost koalicionih partnera. Takav stav ne iznenađuje s obzirom da se i stranke "Trojke" nerijetko pridružuju sinhronizovanim napadima na Islamsku zajednicu - zaključuje se u saopćenju SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.