open-navfaktor-logo
search
"Trojka" u raskoraku
SDA Novo Sarajevo: Palo nesposobno rukovodstvo Općine
Nakon smjene rukovodstva Općinskog vijeća Novo Sarajevo oglasila se i SDA Novo Sarajevo saopćenjem u kojem, između ostalog stoji, kako se nadaju da sada dolaze bolje dani za stanovnike ove sarajevske općine.
10.06.2023. u 12:32
get url
text

- Na 17. hitnoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo, održanoj 09.06.2023. i 10.06.2023. godine, donesena je odluka o izglasavanju nepovjerenja aktuelnom rukovodstvu na čelu sa predsjedavajućim Robertom Plešeom (Naša stranka) i njegovim zamjenikom Nijazom Džakom (NIP) - saopćila je SDA Novo Sarajevo.

Ovakvom razvoju događaja, kako dodaju, prethodile su nesuglasice na relaciji načelnik općine Hasan Tanović i klub vijećnika Naše stranke i NIP-a, sa druge strane.

Sa svakom novom sjednicom uvećavao se jaz između stranaka tzv. "Trojke". SDP je podržao načelnika Tanovića, čiji je Tanović odnedavno i član. Rezultat takvih sukoba je katastrofalan po građane Novog Sarajeva. Nisu ostvareni zadati ciljevi. Izvršenje budžeta, iako rekordnog po prihodima u 2022. godini, je na niskom nivou. To znači da ima novca u općinskoj kasi, ali zbog nerada, nesporazuma, nesnalaženja aktualnih partnera u vlasti malo toga se radi na unapređenju životnog standarda stanovnika Novog Sarajeva.

U zastoju su investicije, infrastrukturni projekti. Pomoć ugroženim kategorijama stanovništva morala bi biti značajnija naročito u ovim vremenima poskupljenja osnovnih životnih namirnica na dnevnom nivou - navodi se u saopćenju i dodaje:

- Nerad je vidljiv i golim okom, zapuštene ceste, kontejneri puni smeća, odvodne vode po površini saobraćajnica u padinskim dijelovima grada, a kuriozitet je da se pojavila i zmija otrovnica na Vilsonovom šetalištu. Gdje su i šta rade lokalne vlasti? Ukoliko pogledate bilo koju sjednicu Općinskog vijeća odgovor se sam nameće! Aktuelna vlast je u stalnoj svađi! Sve poćinje i završava se, sa međusobnim optužbama i nadmudrivanjem kako da se razdijeli Općinski novac? I svi su gubitnici: građani, lokalna zajednica, izvođači radova, država izostankom poreza....

Navode kako se postavlja pitanje, kako će kadrovi "Trojke" koji nisu u stanju riješiti probleme lokalne zajednice, u jednoj od najbogatih općina po prihodima, rješavati probleme na višim nivoima.

- Čeka li nas kopija ovog stanja i zastoja na teritoriji cijele države? Koliko će nam štete proizvesti nekompetentnost, nesnalaženje kadrova "Trojke"? Sa druge strane, Stranka demokratske akcije podržala je sve one odluke na općinskom vijeću koje su išle u korist građana. U tom kontekstu, vijećnici SDA su glasali i za izbor novog rukovodstva Općinskog vijeća Novo Sarajevo, na čelu sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Danijelom Šahat (nezavisni kandidat), i zamjenikom predsjedavajuće općinskog vijeća Elvedin Cernica - naveli su iz SDA Novo Sarajevo i dodali:

- SDA ne čini novu većinu već kao i sve do sada se ponaša državnički, isključivo kao konstruktivna opozicija i tako će nastaviti svoje djelovanje! Maratonska sjednica trajala je duže od 12 sati, nakon niza čudnih pauza koje su tražili vijećnici Naroda i Pravde, odnosno Naše stranke. Novo rukovodstvo Općinskog vijeća Novo Sarajevo izabrano je u ranim jutarnjim satima, 10.06.2023. godine. Nadati se da dolaze bolji dani za građane Novog Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.