open-navfaktor-logo
search
Pozivaju CIK da izrekne sankcije
SDA Novo Sarajevo: Preuranjena kampanja gradonačelnice Karić i zloupotreba javnih sredstava
AUTOR: Faktor
08.06.2024. u 14:11
get url
text
Benjamina Karić
Benjamina Karić
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić se sjetila općine Novo Sarajevo i njenih penzionera tek kada je odlučila neposredno pred izbore fiktivno prebaciti CIPS u našu općinu, iako živi na području Općine Centar, sa ciljem kandidature za načelnicu, saopćili su iz SDA Novo Sarajevo na svojoj Facebook stranici.
- Prema izbornim propisima zabranjeno je zloupotrebljavati javna sredstava za ličnu promociju izabranih zvaničnika, ali također je zabranjeno raditi i preuranjenu kampanju. Naime, Gradonačelnica Karić, kandidatkinja SDP-a i Trojke, za načelnicu Općine Novo Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima, javnim sredstvima organizovala je izlete za penzionere upravo iz općine Novo Sarajevo, a na samim izletima dijelila poklone penzionerima sa svojim potpisom - istakli su u saopćenju i dodali:
- Iako na prvi pogled to može izgledati kao ljubazna gesta, ovaj čin je ništa drugo nego model za pridobijanje glasova novcem poreznih obveznika i vođenje prerane predizborne kampanje. Ovi paketi, brendirani njenim imenom i gradskim logotipom, predstavljaju očigledan oblik samopromocije.
FOTO: SDA Novo Sarajevo/FB
Takve radnje su, ističu iz SDA Novo Sarajevo, u direktnoj suprotnosti s izbornim zakonom, koji zabranjuje rano vođenje kampanje.
- Sredstva Grada Sarajeva trebaju biti korištena za unapređenje grada i života njegovih stanovnika, a ne za političku samopromociju. Ovakvi postupci gradonačelnice nas ne iznenađuju, s obzirom na to da je cijeli svoj mandat iskoristila za slikanje i populizam, bez pokretanja jednog jedinog konkretnog kapitalnog projekta, osim recimo rekonstrukcije fasada što je projekat koji je zatekla u gradskoj upravi - saopćili su iz SDA Novo Sarajevo te pozvali Centralnu izbornu komisiju da sankcioniše "ovo očigledno kršenje izbornih pravila i zloupotrebu javnih sredstava".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.