open-navfaktor-logo
search
Pisali Sattleru
SDA o novom sastanku u Briselu: Izetbegović ne može pristati na format razgovora "predstavnika konstitutivnih naroda"
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, najavio je danas nove sastanke u Briselu, ali ovoga puta otputovati bi trebali, prema njegovim riječima, samo "predstavnici konstitutivnih naroda". 
28.06.2022. u 17:21
get url
text

Čović je poručio kako će početkom iduće sedmice razgovarati s komesarom za proširenje EU-a Oliverom Varhelyijem u Briselu.

- Ovoga puta ne na način da se pozivaju sve parlamentarne stranke, nego predstavnici tri konstitutivna naroda koji bi trebali dati odgovor na neka pitanja kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, proširenje, kandidatski status, odnosno politička atmosfera – pojasnio je Čović.

U vezi s tim sastankom u Briselu generalni sekretar SDA Halid Genjac pisao je ambasadoru Johannu Sattleru, šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

- Usmenim putem predsjednik SDA Bakir Izetbegović dobio je poziv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija da 6. jula 2022. godine u Biselu prisustvuje zajedničkom sastanku sa predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Tokom pozivnog razgovora nisu predočene teme i dnevni rad pomenutih sastanaka, te Vas ovim putem molim da nam nam ih dostavite u pisanoj formi - traži Genjac.

Napominjem da, dodaje u pismu, predsjednik Izetbegović ne može pristati na format razgovora ukoliko on podrzaumijeva tzv. "predstavnike konstitutivnih naroda", jer takav format ne poštuje institucije i ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine.

- Bosna i Hercegovina nije prosti zbir tri "konstitutivna naroda" i ovako reducirani format ne može donijeti nikakav rezultat, naročito nakon koordniranog djelovanja SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda PSBiH na rušenju zakona koji su uvjet za ispunjavanje prioriteta iz Mišljenje Evropske komisije, i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Čović najavio nove razgovore u Briselu, sutra će se znati ko je kandidat HDZ-a za Predsjedništvo BiH

Predsjednik Izetbegović se uvijek odazivao pozivima na sve razgovore koji su u interesu Bosne i Hercegovine, koji mogu doprinijeti poboljšanju njene funkcionalnosti i ubrzanju evropskog puta. Međutim, format u kojem se takvi razgovori vode mora uključivati insitucije BiH: Predsjedništvo BiH, prošireni Kolegij Parlamentrane skupštine BiH ili predstavnike svih parlamentranih stranaka. Ukoliko se, pak, razgovori vode na nivou političkih stranaka koje trenutno čine vladajući većinu na nivou države, onda bi razgovorima morao prisustvovati i Željko Komšić, s obzirom da je Demokratska fronta dio koalicije.

Također, želim naglasiti da je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, jučer ponovo najavio secesionističke poteze, za "koje će čekati pogodan historijski trenutak", potvrđujući da ne odustaje od plana otcjepljenja entiteta RS od Bosne i Hercegovine. Takav političar ne zaslužuje sastanke u Briselu, jer se time relativiziraju i amortizuju njegove jasne i opasne prijetnje. Umjesto sastanaka u Briselu sa čelnim ljudima Evropske komisije, predsjednik SNSD-a zaslužuje hitne i efikasne sankcije od Evropske unije - naveo je Genjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.