open-navfaktor-logo
search
Sjednica kolegija
SDA o slanju pomoći pojedinih država samo jednom entitetu: Vrijeđanje suvereniteta BiH i podrška politikama podjela
Kolegij SDA je na danas održanoj sjednici u Sarajevu, usvojio sedam zaključaka. 
13.04.2020. u 18:02
get url
text

Kolegij SDA poziva građane da disciplinovano nastave provoditi mjere koje su nadležne institucije propisale sa ciljem sprečavanja nekontroliranog širenja zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Propisane mjere daju rezultate jer se pokazuju znaci usporavanja pandemije. U Bosni i Hercegovini se posljednjih dana bilježi veći broj izliječeniih od zaraženih.

Upućen je poziv i nadležnim institucijama da striktno provode mjere koje je usvojilo Vijeće ministara BiH u vezi sa  strogom kontrolom ulaska u Bosnu I Hercegovinu.

SDA pozdravlja  postizanje dogovora o vanrednom aranžmanu sa MMF-om i povoljnim kreditom od 643 miliona KM koji će značajno pomoći  u borbi  protiv pandemije i ublažavanju ekonomskih posljedica.

SDA poziva  Parlament Federacije BiH da hitno usvoji  Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije uvažavajući  realne, provodive i kvalitetne amandmane svih političkih subjekata.

Također, upućen je poziv Parlamentu  Federacije BiH i skupštinama svih kantona da hitno usvoje rebalanse svojih budžeta imajući u vidu pad prihoda i na osnovu realne procjene prihoda da značajan  dio budžeta usmjere u mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije.

Općinski nivoi vlasti pozvani su da, u skladu sa svojim administrativnim, finansijskim i prostornim kapacitetima učestvuju u prevladavanju epidemiološke i ekonomske krize u BiH.

SDA se zahvaljuje svima koji su pružili pomoć BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoć koja se upućuje, poručeno je, mora biti usmjeravana preko Vijeća ministara BiH.

- Nije u duhu dobrih odnosa između BiH i onih zemalja koje su svoju pomoć dostavile samo jednom entitetu kao što je to uradila Ruska Federacija, a najavljuje Mađarska. SDA to razumijeva kao namjeran čin zaobilaženje i minimiziranja  državnih institucija. Na taj način se vrijeđa suverenitet BiH i ide na ruku politikama podjela u našoj zemlji - stoji u saopćenju Kolegija SDA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.